Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

19. 10. 2024. 10:04 10

Brnabić se narugala stručnjacima: Ko se toga setio, tog za Nobela odmah

Predsednica Skupštine Ana Brnabić komentarisala je na svom Iks nalogu "ekonomsku analizu" projekta "Jadar", za koju je rekla da sadrži neistine. Brnabić je, između ostalog, negirala da je slovački InoBat dobio subvencije za fabriku baterija u Srbiji, a autore podrugljivo preporučila za Nobelovu nagradu.

Ističući da analiza sadrži neistine, Brnabiće je kazala da se jedna od njih odnosi na slovačku kompaniju InoBat. Prema njenim rečima ova kompanija nije dobila, niti je aplicirala za subvencije, piše N1.

Predsednica Narodne skupštine se osvrnula i na deo analize koji se odnosi na prihod, a u kojem su autori izračunali da bi on iznosio 2,6 evra po glavi stanovnika. Umesto po glavi stanovnika ona je računala prihod po hektaru i došla do računice da bi on iznosio skoro 45.000 evra, što je, ističe, daleko više nego što donose ratarstvo ili voćarstvo.

- Hajd’ sad - Zašto bi neko od prihod od projekta koji zauzima 390 ha računa u odnosu na ukupni broj stanovnika u Srbiji. Pa ni za projekte koji zauzimaju 20.000 ha ili 60.000 ha se prihod ne deli po broju stanovnika da bi se videlo da li su isplativi, a ne za projekat koji zauzima 390 ha! Ako bismo, ipak, uzeli da prihod jeste 17,4 miliona evra godišnje za Srbiju, s obzirom na to da ukupni projekat zauzima teritoriju od 390 ha, to bi značio prihod od skoro 45.000 evra godišnje po hektaru. I više, jer je rudnik pod zemljom, pa poljoprivredna aktivnost može da se nastavi - napisala je Brnabić.

Dodala je da je u poljoprivredi za ratarske kulture godišnji prihod po hektaru u proseku oko 1.000-1.500 evra, a za voćarstvo u proseku oko 15.000 evra, maksimalno 20.000 evra.

- To je i svakako najjači utisak ‘analize’: računica prihoda po glavi stanovnika čitave Srbije od projekta koji zauzima površinu od 390 hektara. 0,03 odsto poljoprivrednog zemljišta naše zemlje. Ko se toga setio, tog za Nobela odmah! - dodala je ona.

Brnabić je na „X“ napisala da su analizu radili Z. Drakulić, B. Mijatović, D. Popović, D. Šoškić, ali i „nepotpisani“ Boža Đelić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Dugo putovanje u EU

Zoran Živković [16.10.2024.]




Video dana

Sitna nezgodacija

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati