Društvo i ekonomija

D. Ljutić

18. 10. 2024. 12:39 10

TRAGEDIJE U VOJNIM FABRIKAMA Radnici lete u vazduh zbog zarade države

Nedodirljivi ostaju nedodirljivi. Čak i da se negde na vrhu partijske hijerarhije odluči da je dobro izaći narodu u susret i žrtvovati recimo i samog predsednika opštine, kako bi se pokazalo da nema zaštićenih od ruke zakona, to opet neće značiti gotovo ništa. Možda bude značilo nešto porodicama povređenih, ali ne dalje od toga. Nakon eksplozije u fabrici "Sloboda" u Čačku u gradskoj Opštoj bolnici je primljena jedna muška osoba starosti 36 godina sa opekotinama lica i vrata i povredom desne ruke a još jedan radnik je lakše povređen. Ovi incidenti u vojnoj industriji postali su gotovo redovna pojava. To ukazuje da nešto na sistemskom nivou ne funkcioniše onako kako bi trebalo.

Pre ovog slučaja u Čačku režim je naricao o potrebi uvođenja obaveznog služenja vojnog roka, a predsednik Srbije je najavio da će se vojska snabdevati i iz domaćih fabrika. Nažalost, ispada da je po svom ponašanju cela vlast jedna namenska industrija. Industrija za proizvodnju patnje i prosperiteta u svojim džepovima.

U Valjevu je te 2021. tiho sahranjen inženjer Krušika Milisav Pavlović, koji je bio druga žrtva eksplozije protivoklopne rakete maljutka na poligonu valjevske vojne fabrike Begove vode. Pavlović je mesecima lečen na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, ali su posledice eksplozije očito bile tako razorne da nije preživeo. Odmah nakon eksplozije oglasio se dežurni sveznadar, svakodnevni mlatilac prazne slame i rijaliti predsednik Aleksandar Vučić, koji je ustvrdio da je do eksplozije maljutke došlo usled tehničkih stvari. Takve stvari se, prema njegovim rečima, dešavaju u vojnim fabrikama i uvek će se dešavati.

- Mogu da vam prepričam šta se dogodilo. Na maljutku je trebalo povezati žice, ali je očigledno došlo do neke greške - analizirao je Vučić ne hajući za to što su stradali inženjeri sa dugim stažom i poznavaoci svoga posla.

Ko zna čime će narednih dana vlasti i njihovi mediji zaljuljati celu Srbiju i Balkan. Oružje, ipak, služi da bi se ubijalo i kako reče Čehov, puška koja se pojavi u prvom činu mora da opali u poslednjem.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Dugo putovanje u EU

Zoran Živković [16.10.2024.]




Video dana

Sitna nezgodacija

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati