Društvo i ekonomija

Direktno.rs

15. 10. 2024. 07:00 5

MUP podigao granicu za upis na policijski kurs: Posledica ODLIVA KADROVA?!

Da se Ministarstvo unutrašnjih poslova trudi da se uklopi u savremeni način života u Srbiji, čija obeležja su da građani sve stariji napuštaju roditeljski dom, stupaju u brak i dobijaju decu, potvrđuje i to što je granica za upis na policijski kurs povećana na 30 godina!

Do sada je gornja granica za kandidate za osnovnu policijsku obuku - kurs za policajce, bila 27 godina. Ali, krajem prošlog meseca Vlada Srbije je donela Uredbu o povećanju te starosne granice na 30 godina. Ta odluka Vlade je u javnosti prošla skoro nezapaženo, iako je 27. septembra objavljena u Službenom glasniku RS (broj 78), a od sindikata unutar MUP-a, samo ju je komentarisao Sindikat srpske policije.

To ćutanje javnosti ide "na ruku" vlasti, jer, naravno, niko iz Vlade u kojoj je i ministar unutrašnjih poslova, ne želi sam da započne priču o razlozima povećanje starosne granice za upis na policijski kurs. Bez obzira na to, svakom iole razumnom građaninu jasno je da je pomeranje, u stvari povećanje za tri godine, starosne granice za policijski kurs, posledica nedovoljne popunjenosti MUP-a. Ili možda je bolje reći, prevelikim odlivom kadrova - penzija, invalidska penzija, ali i otkazi pripadnika MUP-a. I to onih, mahom onih srednjeg i nižeg sloja u MUP-u, pred kojima bi bilo još 15-tak godina rada, pre zakonskog penzionisanja u 55. godini (prema sadašnjem zakonu).

Razlozi za odlazak iz MUP-a su u skoro svim slučajevima - ekonomski, u stvari mala plata. Jer zarada pozornika, patroldžije je daleko manja od proseka u Srbiji, koji je veći od 100.000 dinara i nije dovoljan da podmiri osnovne životne troškove jedne porodice. Ni državni posao, penzija u 55. godini nisu im više dovoljno primamljivi pa odlaze da voze kamion, budu automehaničari i slično, jer u svim tim poslovima mogu da zarade mnogo više nego u MUP-u.

Zbog tog prevelikog odliva kadrova iz MUP-a, u nekoj ozbiljnoj državi nadležni bi stavili prst na čelo i proučili razloge napuštanja policije. U ozbiljnoj, odgovornoj državi, sumnjamo da i policajci samoinicijativno daju otkaze na pola karijere. Da budemo realni i vratimo se na početak razlozi za to što deca, u stvari odrasle osobe, sve kasnije osamostaljuju, stupaju u brakove i dobijaju decu, isti su kao i oni zbog kojih policajci, u punoj snazi, dobrovoljno napuštaju MUP-u i odlaze na druga radna mesta. Finansije, ekonomska nestabilnost, nemanje dovoljno para.

Vlast u "zemlji ekonomskog tigra" opijena svojim "uspesima" na svim poljima, međutim to ili ne primećuje ili ne želi da vidi, jer bi to narušilo njihovo prikazivanje Srbije kao države blagostanja.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Mučki napad sa leđa

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati