Društvo i ekonomija

[ Izvor: nova S ]

12. 10. 2024. 12:42 0

Slučaj Levijatan k'o Skadar na Bojani: Ustavni sud zakočio zabranu

Republičko javno tužilaštvo podnelo je u julu prošle godine zahtev Ustavnom sudu za zabranu organizacije "Levijatan", ali odluka još nije doneta.

Ipak, slučaj se nedavno konačno pomerio sa mrtve tačke kada je, prema saznanjima Nova.rs, Ustavni sud uputio Republičkom tužilaštvu krajnje čudan zahtev - da se izjasni po kom osnovu traži zabranu.

Iako se organizacija „Levijatan“ formalno bavi zaštitom prava životinja, iz tužilaštva na njihov račun stižu ozbiljne optužbe, da krše Ustavom zajamčena ljudska prava i da su paravojna organizacija. Postoji jasna struktura koja ide u prilog toj tvrdnji Republičkog javnog tužilaštva, a to je činjenica da je protiv članova tog pokreta, koji se često opisuje kao ekstremno desničarski, doneto pet pravosnažnih osuđujućih presuda zbog zlostavljanja i mučenja ljudi, najčešće onih koji su kritikovali njihovog vođu Pavla Bihalija.

 Sudija Ustavnog suda Nataša Plavišić uputila je, petnaest meseci nakon sto je upućen predlog Vrhovnog javnog tužilaštva za zabranu organizacije „Levijatan“, dopis Republičkom javnom tužilaštvu.

Kako portal Nova.rs nezvanično saznaje, u dopisu se traži da se predlagač opredeli da li traži zabranu „Levijatana“ kao paravojne formacije ili zato što je delovanje te organizacije usmereno na kršenje zajemčenih ljudskih i manjinskih prava i izazivanje verske, nacionalne mržnje i netrpeljivosti.

U pravničkim krugovima se ovaj dopis ocenjuje kao, u najmanju ruku, čudan jer Zakon o Ustavnom sudu ne isključuje mogućnost da se zahteva zabrana udruženja po više osnova.

- Potrebno je ispuniti minimum zahteva, ali ovde ispada da je problem zbog „viška“ razloga - objašnjava sagovornik portala Nova.rs koji je dobro upućen u slučaj.

Osim pet osuđujućih presuda članovima „Levijatana“, u toku je bilo i još nekoliko postupaka zbog istih ili sličnih krivičnih dela, koje često uključuju nasilje.

Sem toga, ovaj pokret bio je pod lupom Višeg javnog tužilaštva u Beogradu u martu prošle godine, koje je proveravalo na koji način je ova organizacija, koja je izašla čak i na izbore, potrošila novac koji je tada dobila od države.

Pripadnici „Levijatana“ su lako prepoznatljivi, imaju svoj logo, obučeni su u crno, kratko ošišani, nabildovani.

 Logo im je crtež šape psa u kombinaciji sa hladnim oružje, „bokserom“.

Oni po ikonografiji podsećaju na slične ekstremno desničarske organizacije slinog tipa, ali se javno deklarišu kao borci za prava životinja.

Ipak, na meti su im se našli pripadnici nacionalnih manjina, ali i migranti koje su često maltretirali po Beogradu.

Jedan od slučajeva tipičnih za pripadnike „Levijatana“ zbog kojih se i traži zabrana ovog pokreta dogodio se u oktobru 2020. godine u Beogradu. Tada je uhapšeno 6 pripadnika ove organizacije osumnjičeni da su na ulici presreli, maltretirali i fizički napali mladića koji je na društvenim mrežama pisao loše komentare o njihovom vođi Pavlu Bihaliju.

Uhapšeni su K.B, S.N, P.M, T.Z, B.M. i L.U, kojima se na teret stavljalo nasilničko ponašanje kada su napali M.B, Jednog od uhapšenih, ugrožavanje sigurnosti. Oni su na uglu ulica Milutina Uskokovića i Koste Abraćevića presreli M. B: i od njega su tražili da se izvini Bihaliju, dok ga snimaju mobilnim telefonom.

Oštećeni je to odbio, a onda su pripadnici „Levijatana“ počeli da ga šamarraju, a kada je pao na adfalt, tukli su ga rukama i nogama.

Nekoliko dana kasnije jedan od „Leviajtanaca“ je žrtvu pozvao telefonom i pretio mu, ponovo zahtevajući od njega da na društvenim mrežama postavi snimak u kome se izvinjava za svoje komentare o „Levijatanu“:

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Probaj i ti, zabavno je

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati