Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova.rs ]

11. 10. 2024. 13:11 10

Jovana Joksimović od "oštrih" polemika sa Vučićem do botovanja za Rio Tinto i milionskih poslova sa državnim firmama

Voditeljka, glavna i odgovorna urednica Tanjuga, vlasnica marketinške agencije koja dobija unosne biznise sa državnim firmama, verni bot rudarenja litijuma u Srbiji... Poduži je spisak poslova koje obavlja Jovana Joksimović, a njen najnoviji posao jeste i držanje predavanja polaznicima akademije mladih lidera Srpske napredne stranke, što je saopštila Stranka slobode i pravde.

Stranka slobode i pravde je saopštila kako je Jovana Joksimović, inače dugogodišnja novinarka i supruga vlasnika Tanjuga i K1 televizije Željka Joksimovića, počela da obučava podmladak naprednjaka javnim nastupima i komunikaciji.

I zaista, na Instagram profilu naprednjačke Fondacije za srpski narod i državu osvanuli su snimci kako je Joksimović držala predavanje mladima.

Da stvar postane zanimljivija, na video snimku se jasno vidi kako je iza Joksimović, koja drži predavanje okupljenim mladima, na projektoru prikazana fotografija na kojoj se nalaze ni manje ni više nego predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednica Skupštine Ana Brnabić i premijer Miloš Vučević.

- Akademiju mladih lidera posetila je novinarka Jovana Joksimović. Polaznici su stekli nova iskustva kada su u pitanju mediji i komunikacija kao i veštine javnog nastupa - saopšteno je iz fondacije.

Potom, na fotografiji koju je objavila fondacija vidi se i kako voditeljka pozira sa nekolicinom mladih koji su pratili njen čas. Inače, nakon njenog predavanja istog dana polaznike je obučavao i ministar kulture Nikola Selaković.

Da podsetimo, akademija mladih lidera Srpske napredne stranke počela je sa radom pre skoro šest godina, a kako piše na zvaničnom sajtu, podrazumeva "političku edukaciju mladih članova SNS zahvaljujući kojoj će oni steći nova znanja i veštine iz raznih oblasti, koje će im značiti ne samo za politiku, već koja se mogu upotrebiti o bilo kojoj profesiji da je reč".

Jovana Joksimović u epizodi: Neka kopa Rio Tinto u Srbiji

Ovo nije prvi put da se Joksimović dovodi u vezu sa režimom. Naime, pre oko tri nedelje voditeljka je jasno i glasno botovala za rudarenje litijuma na teritoriji Srbije, za šta se SNS već duže vreme zalaže.

- Eh, dakle, moja omiljena tema - litijum. Znate šta, ja mislim da ovaj projekat treba da se radi, ne zbog Rio Tinta i poverenja u Rio Tinto i korektnosti, nego baš zbog toga da bismo sa podizanjem tog životnog standarda, kada se bude napravio ceo taj lanac zbog jadarita, izaći iz te priče o tome da smo mi mala zemlja. Treba da počne malo da se priča o nama kao jednoj Srbiji koja liči na Švajcarsku, dosta više Slovenci - rekla je Jovana Joksimović u svojoj emisiji na K1.

Nakon iznošenja njenog kontroverznog stava o Rio Tintu, oglasila se Eko straža i navela na svom Instagramu da iznošenje ličnih stavova u emisijama nije u skladu se novinarskim pravilima ponašanja. Dodali su i da je očigledno da su jedini lobisti Projekta Jadar saveznici "kriminalnog sistema".

Ipak, to što je Jovana Joksimović stala u odbranu projekta Jadar zbog kojeg je prethodnih meseci protestovalo na desetine hiljada ljudi na ulicama širom Srbije ne treba da čudi. Ona već godinama staje u stranu Srpske napredne stranke, a nedavno je otkriveno i da je njena marketinška kompanija "Majo public" (koju je osnovala sa svojom kumom Manjom Grčić) dobila dva posla od "Srbija voza" u periodu od 15 dana.

Poslovi marketinške kompanije vredni više od 60.000 evra

Ovi poslovi, koji se odnose na odnose sa plasiranje informacija i kreiranje sadržaja na društvenim mrežama, vredni su više od 60.000 evra. Što se tiče prvog posla, usluge planiranja i distribucije informacija za javnost, odnosno PR strategije, on je dodeljen 3. jula.

"Majo public" bila je jedina firma koja je dostavila ponudu, koja je iznosila 2,99 miliona dinara bez PDV-a. Sa porezom, to je tačno 3.585.600 dinara, odnosno oko 30.600 evra. Drugi ugovor firmi "Majo public" dodeljen je dve nedelje kasnije, 17. jula. Tim ugovorom, "Srbija voz" im je dodelio posao održavanja društvenih mreža i izrade sadržaja. Vrednost posla je ista - 3.585.600 dinara, odnosno 30.600 evra, uključujući PDV.

Pored njih, ponudu je dostavila i Agencija za odnose s javnošću, marketing i TV produkciju "First media group", u vlasništvu Olivere Jovićević, koja je bila povoljnija, pa je iznosila oko 2,5 miliona dinara, odnosno 21.500 evra sa PDV-om.

Kako se navodi u zvaničnoj dokumentaciji, ponuda Olivere Jovićević je odbijena jer nije ispunjavala sve uslove. Njena firma, recimo, nije vodila društvene mreže za barem dva preduzeća koja se bave temama u oblasti saobraćaja u prethodne dve godine, nema barem četiri projekta eksterne komunikacije u domenu putničkog saobraćaja i nema iskustvo u komunikaciji na društvenim mrežama u prethodne tri godine.

Imperija Joksimović

U biznis portfoliju Željka i Jelene Joksimović nalaze se usluge različitim firmama u vlasništvu države - od "Srbijavoza" do "Telekoma", a Željkov prihod se, inače, poslednjih godina uvećao čak 14.400 puta.

Otprilike u vreme kada je osnovana njena marketinška kompanija, Željko Joksimović odlučio je da proširi svoj uticaj. Naime, u decembru 2020. godine objavljeno je da će Joksimović, odnosno privatna kompanija Minacord media koja je u njegovom i vlasništvu Manje Grčić, kupiti novinsku agenciju Tanjug.

Iz Direkcije za imovinu su tada rekli da nije reč o prodaji te novinske agencije, već da je firma "Tačno", u vlasništvu Minacord Media i RTV Pančevo, stekla prava na korišćenje Tanjugovih imovinskih prava. Iz konkurentskih novinskih agencija su naveli da će se država ovim manevrom rešiti dva problema - vlasništva nad Tanjugom i kritika iz Evropske unije zbog nedovršenog procesa privatizacije medija.

Tanjug nije prodat, ali je njegova imovinska prava, inače u državnoj svojini, kupila privatna firma, što dalje znači da je pravo na Tanjug narednih 10 godina od tog momenta dobila firma "Tačno d.o.o." u zajedničkom vlasništvu Minacord Media Željka Joksimovića i Manje Grčić i "RTV Pančevo".

Inače, Minacord Media vlasnik je tri kablovska TV kanala u Telekomovom kablovskom sistemu, među kojima je i TV K1 (kao i Kazbuka i TV Doktor), a manjinski vlasnik "RTV Pančevo" je "kruševački Berluskoni" Radoica Milosavljević, koji je široj javnosti postao poznat kupovinom više lokalnih medija u postupku njihove privatizacije kada su ga povezivali sa Srpskom naprednom strankom.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Probaj i ti, zabavno je

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati