Društvo i ekonomija

Direktno.rs

08. 10. 2024. 11:25 9

Ponoš: Šta su Đedović Handanović i Vučić radili u Briselu u decembru 2022? Gde je nestao Gašić?!

Skupština Srbije nastavlja danas raspravu o predlogu zabrane istraživanja i eksploatacije bora i litijuma. Izmene Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, kojima se traži zabrana istraživanja i eksploatacije bora i litijuma, predložilo je 86 poslanika opozicije. A među prvima reč je dobio Zdravko Ponoš, predsednik Srbija centra.

Ponoš je upitao ministarku energetike Dubravku Đedović Handanović da li je 9. decembra 2022. godine bila deo delegacije Srbije koja je u Briselu imala sastanak sa predstavnicima kompanije Rio Tinto.

- Da ne bude zabune, ministarka Handanović se na tom sastanku predstavljala pod drugim imenom, ali se nesumnjivo radi o istoj osobi. Da li je u toj delegaciji bio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je predvodio delegaciju? Da li je u delegaciji bio i tadašnji savetnik predsednika republike Danilo Cicmil? Ko su bili sagovornici sa strane kompanije Rio Tinto i šta je bila tema? Da li je tadašnja premijerka Ana Brnabić bila obaveštena o sastanku? Da li su nadležna ministarstva i Vlada bili obavešteni o tom sastanku i da li je platforma za razgovore bila razmatrana na Vladi? Po čijem nalogu je ministarka Handanović putovala u Brisel i o čijem trošku? Da li je Handanović bila svesna da je u tom trenutku bila na snazi odluka o obustavljanju svih daljih aktivnosti na projektu Jadar - upitao je Ponoš.

On je potom upitao da li je Ana Brnabić u decembru 2023. uputila pismo evropskoj administraciji u kojem navodi da sporazum koji je Aleksandar Vučić prihvatio u Ohridu, a tiče se normalizacije odnosa sa Prištinom, nije pravno obavezujući.

- Da li je gospođa Brnabić ubrzo nakon toga, a posle diplomatskih intervencija iz nekih evropskih metropola uputila novo pismo izmenjenog sadržaja u kojem se izostavlja sporna rečenica? Da li je u propratnom pismu zamolila da se prethodno pismo zanemari? Šta je bio razlog za tu vrstu prepiske, neuobičajene u diplomatskoj praksi? Treće pitanje je za ministra finansija Sinišu Malog: Dokle su stigli pregovori sa kompanijom Arčer aviejšn iz Sah Hozea na temu letećih taksija? - upitao je Ponoš i dodao da su detalji ovog ugovora Vlade Srbije pod oznakom tajnosti.

- Da li su stvorene već neke obaveze za Srbiju i grad Beograd po pitanju letećih taksija?

Zdravko Ponoš je na kraju upitao i premijera Miloša Vučevića gde je nestao ministar odbrane Bratislav Gašić.

- Odavno se ne pojavljuje u javnosti. Da li je ministar Gašić sprečen da obavlja svoju dužnost ministra odbrane, šta je uzrok njegove sprečenosti i do kada će biti na snazi? Hvala - rekao je Ponoš.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bg kontejneri

Zoran Živković [07.10.2024.]




Video dana

Daj da se uozbiljimo

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati