Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova.rs ]

07. 10. 2024. 09:31 1

Pala još jedna ostavka zbog Generalštaba

Izgradnja luksuznog hotela po projektu kompanije Džeralda Kušnera, zeta Donalda Trampa, na mestu zgrade Generštaba, koji je zaštićen kao kulturno dobro, po svemu sudeći je verovatno samo pitanje vremena jer su sa ključnih mesta instutucija koje odlučuju o skidanju zaštite otišle osobe koje se protive takvoj odluci vlasti. Poslednja u nizu je predsednica Upravnog odbora Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture dr Marina Pavlović.

Marina Pavlović je, kako je objavljeno u Službenom glasniku, 12. septembra razrešena na lični zahtev dužnosti predsednika Upravnog odbora Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture. Na to mesto je na istoj sednici Vlade Srbije imenovan dr Miroslav Knežević.

Podnela ostavku još u junu

Dosadašnja predsednica UO je, kako saznaje Nova.rs, podnela ostavku na ovu funkciju još početkom juna, kada je to učinila i direktorka Republičkog zavoda Dubravka Đukanović, koja nije želela da potpiše predlog na osnovu koga bi Vlada Srbije izbrisala kompleks zgrada Generalštaba iz registra kulturnih dobara Srbije, da bi na tom mestu mogla da gradi firma zeta Donalda Trampa.

Međutim, kako objašnjava za Nova.rs izvor iz Republičkog zavoda za zaštitu spomenika, ostavka Marine Pavlović je zbog proceduralnih razloga i činjenice da je celom Upravnom odboru istekao mandat tek sada došla na red.

- Dubravka Đukanović i Marina Pavlović bile su deo istog tima, pa je bilo jasno da predsednica Upravnog odbora neće ostati posle ostavke direktorke Zavoda, sa kojom je delila stavove kada je u pitanju slučaj Generalštaba - navodi sagovornik Nova.rs koji je molio da bude anoniman.

U Zavodu niko ne pominje Generalštab

U samom Zavodu, kako navodi izvor, ovih dana niko ne pominje slučaj Generalštaba niti nameru vlasti da ovaj kompleks skine sa liste zaštićenih kulturnih dobra.

Mada je uobičajena praksa da takvi predlozi dođu od takozvanih područnih zavoda, što je u ovom slučaju Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, pa da ih Republički zavod samo potvrdi i prosledi Vladi Srbije, sagovornik navodi da zakon striktno ne propisuje da mora tako da bude.

- Dovoljno je da neko izradi predlog te odluke, da naš direktor potpiše i uputi Vladi da glasa o tome i ta će stvar, na žalost, biti završena - ocenjuje izvor Nova.rs.

Pobuna zaposlenih u zavodima

Inače, početkom juna su i iz Republičkog i Gradskog zavoda otišle direktorke, jer nisu bile saglasne sa najavama vlasti da se na mestu kompleksa Generalštaba gradi luksuzni hotel. Posle njihovih ostavki glas su digli i zaposleni u tim institucijama.

U otvorenim pismima državnim funkcionerima ocenili su da ne postoje nikakvi razlozi zbog kojih bi trebalo da bude pokrenut postupak za prestanak svojstva kulturnog dobra kompleksu Generalštaba, upozoravajući se da se na tom prostoru nalaze četiri kulturna dobra iz različitih istorijskih perioda. Poručili su da ukoliko se pogazi zakon i skine zaštitu sa ovog kompleksa "pokrenuće se nezaustavljiv proces uništenja svih kulturnih dobara na prostoru Srbije".

Tokom leta na funkcije u oba zavoda stigli novi čelni ljudi, koji inače nisu iz tih institucija. Najpre je na čelu Gradskog zavoda imenovan Aleksandar Ivanović, jedan od retkih iz te struke koji je i ranije zastupao stav da Generalštab nije nikakvo kulturno dobro. Zatim je za v. d. direktora Republičkog zavoda za zaštitu spomenika imenovan Goran Vasić.

Došla na čelo UO posle slučaja "Gondola"

Marina Pavlović, koja je dugo godina bila zaposlena u Gradskom zavodu za zaštitu spomenika Beograda, imenovana je za predsednicu Upravnog odbora februara 2021. godine kada je sa tog mesta smenjen Vladimir Lojanica, kao i još jedan član UO Vladimir Džamić.

U odluci koju je potpisala premijerka Ana Brnabić nije obrazložena smena, ali je stigla pošto je Upravni odbor, na čijem je čelu bio Lojanica, u svom izveštaju, koji je urađen na zahtev Ministarstva kulture i informisanja, kritikovao postupke nadležnih u slučaju izgradnje gondole na Kalemegdanu.

Interesantno je da Lojanica i Džamić nisu tada ni znali da su razrešeni, već su informaciju dobili od novinara portala Nova.rs.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Još jedna cigla u zidu

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati