Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

03. 10. 2024. 14:38 2

Prosvetari bez dileme: Odazvaćemo se pozivu za nastavak pregovora samo ako Vlada ima nešto novo da saopšti

- Reprezentativni sindikati prosvete odazvaće se pozivu za nastavak pregovora samo ako Vlada Srbije ima nešto novo da saopšti i promeni već poznatu ponudu za povišicu od 12 odsto za nastavno i osam odsto za nenastavno osoblje u školama - izjavio je danas predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Dobrivoje Marjanović.

On je dodao da im nije u interesu da gube vreme:

- Da idemo tamo i da pijemo kafe i da se družimo, ni nama ni njima nije u interesu gubljenja vremena. Mi imamo primarni posao, radimo u nastavi, neka nas obaveste kada imaju nešto konkretno - izjavio je Marjanović za FoNet povodom poziva za nastavak razgovora koji je danas uputila sindikatima ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović, gostujući u programu RTS-a.

Marjanović je dodao da dosadašnji sastanci sa predstavnicima Vlade zapravo nisu bili pregovori, već je sindikatima samo saopštavano da neće biti ispoštovan protokol koji je potpisan prošlog oktobra, bez bilo kakvih konkretnih rokova i nagoveštaja kada bi obećano izjednačavanje plata zaposlenih u prosveti sa republičkim prosekom ipak moglo da se desi.

Marjanović je naveo i da se čekaju signali Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da bi se znalo na kolika sredstva prosveta može da računa.

- Mi smo na poslednjom sastanku dobili informaciju od predsednika Vlade da oni u narednih sedam, deset dana očekuju MMF, da će oni tada razmatrati isplatu novogodišnje nagrade za prosvetne radnike koja je definisana kolektivnim ugovorom, a koju nisu isplatili već deset godina. Oni će tada razmatrati eventualno dodatno povećanje u odnosu na ova koja su planirali i oni će tada razmatrati sa MFF-om koliki iznos novca će biti definisan za obrazovanje - kazao je Marjanović.

Marjanović je najavio da će sindikati svoje aktivnosti pojačati tokom oktobra zato što se usvajanje budžeta očekuje polovinom novembra.

- Nama je reper kako će i u kojem obimu biti budžet usvojen budžet za sledeću godinu. Tako da naše aktivnosti očekujte u narednih 15 dana - kazao je Marjanović.

Marjanović je dodao da je za pristanak na bilo kakav dogovor izvan protokola koji je potpisan pre godinu dana, a koji Vlada po svemu sudeći neće ispoštovati, potrebno da se dobije saglasnost sindikalnih organa.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Pronađi uljeza

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati