Društvo i ekonomija

D. Ljutić

04. 10. 2024. 07:19 8

MORALNA GROMADA Tabaković PRISTALA na povišicu od "samo" 10 odsto, a prosvetarima "i 12 malo"

Srpska guvernerka Jorgovanka Cica Tabaković deli sudbinu svog naroda? Naime, "pristala" je a da nije ni znala, da joj platu dignu za nekih deset odsto i sada prima 752.363 dinara mesečno, ali prema imovinskoj karti, na računu nema ni žute banke. Naša guvernerka je poput običnog radnika, seljaka, jedva spaja kraj s krajem. Podvig je to sa 752.363 dinara mesečno i ona se ne buni. I sad je prosvetarima malo povećanje od 12 odsto. Oni traže još. E, nema.

Ministarka prosvete Srbije Slavica Đukić Dejanović pozvala je predstavnike reprezentativnih sindikata prosvete, nakon njihovog protesta i jednodnevne obustave rada, da nastave dijalog o povećanju plata u narednoj kalendarskoj godini.

- Ministarstvo prosvete razume činjenicu da su prosvetni radnici degradirani decenijama - kazala je Slavica Đukić Dejanović, ali je ponovila da nema više novca od ponuđene povišice za 12 odsto u januaru 2025.

Međutim, prosvetari su na ulici. Ono što se do sada pokazalo, to je da SNS nije spreman ni na kakav dijalog, ni na kakav dogovor i ni na kakvo priznavanje greške. Jer vlast se drži poučka - "što sada drpim, to mi je". Ima tu još jedan detalj: oni su se, svi zajedno, prećutno ili u pola glasa, sporazumeli da je "taknuto-maknuto“. Dakle, ko "klepi, klepio je" i na to se vraćati nećemo. Sve je to normalno u današnje vreme i nemamo nikakvih iluzija na tu temu. Kao da će u Srbiji uskoro zavladati poštenje.Eto, prema rečima Jorgovanke Tabaković, pojedinci dobijaju hitne donacije iz inostranstva za pokretanje ekoloških protesta. Ostavljajući po strani otkud njoj pravo da se bavi vaspitanjem građana, otkud Jorgovanki Tabaković vaspitačka kvalifikacija? Kako joj je uopšte palo na pamet da, kao osoba koja ima deset puta veću platu od većine građana Srbije, preuzme moralnu palicu kojom šiba koga stigne? Koju je vaspitačku školu pohađala i šta je kvalifikuje da baš ona na sebe preuzmu moralno uzdizanje i preobraćanje naroda?"U mojoj karijeri nema mrlja", kaže Jorgovanka Tabaković. Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) je 2016. godine objavio analizu njenog doktorata u kojoj su otkrili da je značajan deo njene doktorske disertacije plagiran. U vreme stupanja na čelo NBS, Tabaković je zamrzla funkciju potpredsednika vladajuće Srpske napredne stranke, ali nije podnela ostavku na to mesto. Tu nije kraj "flekicama". Tri godine pošto je preuzela funkciju guvernerke NBS, BIRN je objavio da je "Telekom Srbija" preuzeo skoro 78.000 evra njenog duga za otplatu četvorosobnog stana u Novom Sadu u kom je stanovala. Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković osuđena je presudom Višeg suda za mobing, na ponovljenom suđenju po tužbi zaposlenog radnika NBS Srđana Milovanovića.

Dok je bila radikalka u opoziciji, Jorgovanka Tabaković je znala da optuži političare na vlasti da su bogati dok narod živi siromašno. Sada kao guvernerka NBS tvrdi da je njena velika plata "srazmerna njenoj odgovornosti" i očito joj ne smeta što je narod i dalje siromašan i može samo da mašta o njenim primanjima. Dugačak je spisak političara koji su sticanje bogatstva prihvatili kao prirodnu funkciju u državnoj službi. Zato Tabaković niti vidi, a još manje čuje vapaje sa dna odakle se naziru pripadnici kaste pristojnih siromaha. 

U Srbiji je budućnost kategorija visokog rizika i u nju je opasno ulagati. To ne važi za novoroadikalsku elitu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Pazi, vruće!

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati