Društvo i ekonomija

Direktno.rs

02. 10. 2024. 18:17 5

Hrvatski predsednik nije saglasan sa predlogom Vlade: Da li je to moguće u Srbiji i ZAŠTO NIJE?

Dok se u Srbiji ministri utrkuju u idolopoklonostvu, pa i za skraćenje liste čekanja za operaciju kuka čekaju pomoć od "onog gore" - predsednika Srbije Aleksandra Vučića, njegov hrvatski kolega Zoran Milanović se suprotstavio predlogu tamošnje Vlade o učešću hrvatskih vojnika u misiji podrške Ukrajini.

Bez želje da se ulazi u to da li je u pravu Milanović koji je odluku obrazložio time da "slanje vojnika u Ukrajinu nije nacionalni interes Hrvatske i potencijalno ugrožava sve njene ljude", ili Vlada na čelu sa Andrejom Plenkovićem. To je njihova stvar, i neka o njoj odluči parlament.

Ova situacija u Hrvatskoj, međutim, pokazuje nešto šta nama nije poznato - da Vlada i predsednik mogu, možda i moraju, da imaju različita mišljenja u nekim važnim stvarima.

Mi smo, nažalost, posebno poslednjih 12 godina, navikli da jedan čovek odlučuje o svemu. Sadašnji vrhovni
komandant se pita ne samo da li su Srbiji potrebni "rafali", od kojih svaki košta kao 30.000 prosvetnih radnika godišnje, da li u Srbiji treba iskopavati litijum, do cene jaja, gasa i liste čekanja za operaciju kuka.

Pre samo nekoliko dana ministra zdravlja dr Zlatibor Lončar rekao je da čeka da se Aleksandar Vučić vrati iz Njujorka da reši liste čekanja.

- Neophodna mi je njegova (Vučićeva) pomoć. Zajedničkim snagama napravićemo plan. Rezultat će biti da nemamo liste čekanja, ili da one budu minimalne - kazao je Lončar.

Lončar, kao i sve njegove kolege iz sadašnje ali i one iz prethodnih Vlada, zaboravlja da on rukovodi ministarstvom i da upravo on treba da se izbori u Skupštini i Vladi da ministarstvo dobije više para iz budžeta. A posle da taj novac bude raspodeljen tako da zdravstveni sistem funkcioniše. Da budu zadovoljni i
pacijenti, jer oni od svog poreza pune republički budžet iz koga ministarstvo dobija novac, kao i zaposleni.

Naši ministri u pokušajima da se dodvore Svevišnjem, u njihovom slučaju predsedniku Srbije, zaboravljaju na Ustav i zaduženja predsednika. Zaboravljaju, ili možda i ne znaju. Dodvoravanje Vučiću ide do toga da mu se svaki ministar(ka) u svim izjavama zahvaljuju što je doprineo jačanju Srbije, ekonomskoj stabilnosti, nabavci
opreme za bolnice ili vatrogasce…

Zbog njihove nesposobnosti, neznanja ili jednostavno poltronstva, Vučiću je dozvoljeno sve. Pa tako najbolji student Pravnog fakulteta priča o ekonomiji, građevinarstvu, poljoprivredi i ne samo da odlučuje, već naređuje koji će sokak biti asfaltiran, gde će biti postavljena bandera… Upravo najbolji student Pravnog fakulteta i celokupna Vlada time iskazuju nepoštovanje najvišeg pravnog akta - Ustava i građana.

Građanima je zbog svega toga davno ubijena nada da će doći vreme da se, bar kao u Hrvatskoj, predsednik i Vlada ne slažu u nečemu, jer kod nas, nažalost, vlada poltronstvo.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Džabe teretana i mišići

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati