Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova.rs ]

20. 09. 2024. 08:35 2

Afera pismo Ane Brnabić se nastavlja: Ponoš tvrdi da je tražila da se izbaci jedna rečenica, evo i koja

Punih devet meseci traje fama oko pisama koje je tadašnja premijerka, a sad predsednica parlamenta, Ana Brnabić pisala Evropskoj službi za spoljnu akciju. Navodno je reč o dva pisma. Prvim je pokušala da se distancira od nekoliko problematičnih tačaka Ohridskog sporazuma, koji je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prihvatio u martu 2023. godine i tako umanji štetu. Drugim je, kaže za Novu predsednik stranke SRCE Zdravko Ponoš, molila da se povuče rečenica kojom se ovaj sporazum karakteriše kao "pravno neobavezujući".

Zdravko Ponoš je još u decembru prošle godine, svega devet meseci nakon što je postignut sporazum Beograda i Prištine u Ohridu, objavio da je predsednica parlamenta Ana Brnabić uputila pismo načelniku Evropske službe za spoljnu akciju kojim se ograđuje od nekih tačaka ovog dogovora i ocenjuje ga kao "pravno neobavezujući", a zatim da je vrlo brzo poslala još jedno kojim je povukla problematičnu rečenicu.

To prvo pismo kojim se Srbija ograđuje od dogovorenog u Ohridu, Ponoš je sad objavio na društvenoj mreži X. U njemu Brnabić piše da ono što je dogovoreno Deklaracijom samita EU - Zapadni Balkan, koji je održan 13. decembra u Briselu, naša država smatra kao političku izjavu i pravno neobavezujući dokument.

Pomenuta deklaracija, koju je usvojilo 27 šefova država i vlada EU, i sa kojom su se uskladile sve zemlje regiona, poziva Prištinu i Beograd da postignu brzi napredak u normalizaciji njihovih odnosa.

Zatim se pozivaju strane "da bez daljnih odlaganja ili preduslova potpuno sprovedu Sporazum o putu normalizacije i njegov Aneks o sprovođenju, kao i sve prošle sporazume".

U pismu koje je Ana Brnabić poslala navodi se da se Sporazum o putu ka normalizaciji i Aneks za njegovu implementaciju smatra prihvatljivim isključivo u kontekstu koji se ne odnosi na de facto i de jure priznanje Kosova.

- Republika Srbija ističe da se ovo usklađivanje ne proteže na priznanje članstva Kosova u UN, niti u sistemu organizacija i agencija pri UN, kao ni na tzv. teritorijalni integritet Kosova. Navedeni dokument ne predstavlja pravno obavezujući ugovor po međunarodnom pravu. Štaviše, usklađivanje ove Deklaracije ne prejudicira niti zadire u činjenicu da Kosovo ostaje sastavni deo teritorije Republike Srbije pod međunarodnom upravom, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN - navodi se u ovom pismu.

Na ovaj način, vlast u Srbiji, pokušala je praktično da se naknadno distancira od vrlo problematičnih tački Sporazuma koji je predsednik Aleksandar Vučić prihvatio u Ohridu.

Međutim, nedavno je specijalni izaslanik EU za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak rekao da je Srbija povukla to pismo. Takva saznanja ima i Ponoš, koji je objavio da je povučena sporna rečenica da Ohridski sporazum "ne predstavlja pravno obavezujući ugovor po međunarodnom pravu".

U izjavi za novine Nova Zdravko Ponoš kaže da je Aleksandar Vučić javnosti Srbije dužan objašnjenje.

"Jesi li muzičar ili nisi?"

- Vučić je u Ohridu prihvatio obaveze čime se tamo na konferenciji za medije i pohvalio. Posebno delom gde je izvršavanje tih obaveza postalo uslov za napredak Srbije na putu evropskih integracija i deo poglavlja 35. To je bilo nerazumno i neshvatljivo. Kasnije je pokušao da te obaveze relativizuje tvrdeći da nisu pravno obavezujuće - kaže Ponoš i dalje navodi:

- Usledila su tumačenja pravne struke da je u skladu sa Bečkom konvencijom, Ohridski sporazum obavezujući. Vučić pokušava da izvrda i u skladu sa njegovim naknadnim promišljanjem, tadašnja premijerka Brnabić šalje pismo Briselu u kome tvrdi da Ohridski sporazum nije pravno obavezujući za Srbiju. Već sutradan su stigle packe iz nekoliko važnih evropskih Vlada, pa Ana Brnabić hitno šalje novo pismo izostavljajući spornu rečenicu i moleći da se prvo pismo zanemari. Na taj način Beograd potvrđuje da mu je Ohridski sporazum obavezujući.

Sve vreme, navodi Ponoš, vlast se bavi problemom kako to komunicirati u domaćoj javnosti.

- Zato sada imamo Brnabićkinu ćutnju kad je pitaju šta je i kome pisala i Vučićevu neverovatnu tvrdnju da on o tome ništa ne zna. Na kraju on opet pravi salto mortale i tvrdi da je njegova reč važnija od bilo čijeg potpisa. Sudeći po tome, on je trenutno u fazi da potvrđuje pravnu obaveznost onoga na šta je pristao u Ohridu. Pitanje je samo do kada će biti u tom modu. Svi čekaju da kaže da li je trenutno muzičar ili nije - zaključuje on.

Ovako je to bilo….

Ako bi se događaji morali hronološki posložiti, to bi izgledalo ovako…

Predsednik Srbije je u martu prošle godine prihvatio Ohridski sporazum.

Nakon što je sadržaj ovog sporazuma dospeo u javnost, građani Srbije obavešteni su da je predsednik prihvatio i neke vrlo problematične stvari. Pre svega, članstvo Kosova u svim međunarodnim organizacijama, što automatski znači i u Ujedinjenim nacijama.

Vučić je odmah po završetku sastanka rekao da ništa nije potpisao i da to nije bio dan D, ali da jeste bio važan dan.

Međutim, srpska javnost nije tako mislila. Prema tumačenju stručnjaka, ono sa čim se Vučić usaglasio, iako nije potpisao, jeste obavezujuće. A pristanak za ulazak Kosova u sve međunarodne organizacije, samim tim i u UN, građani Srbije doživeli su baš kao Dan D i de facto priznanje države Kosovo.

U decembru je Ana Brnabić poslala gorepomenuto pismo i pokušala da umanji posledice.

U februaru ove godine smo dobili dokaz obaveznosti sporazuma, kad je postao sastavni deo procesa pregovora o članstvu Srbije u Evropskoj uniji. Obaveze Beograda, predviđene sporazumom, tad su zvanično postale deo Poglavlja 35.

Onda je početkom septembra specijalni izaslanik EU za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak rekao da je Srbija povukla gorepomenuto pismo Ane Brnabić.

- Pismo je povučeno. Bilo je pojedinih izjava koje nisu bile od pomoći, ali sporazum je u potpunosti validan i u celosti, i više od toga… I kao takav sporazum je deo kosovskog i srpskog evropskog puta, tako da ima dvostruku važnost - rekao je Lajčak.

Zatim se oglašava i zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi, koji je saopštio da sporno pismo, ipak, nije povučeno.

- Za mene je ta izjava bila veoma čudna jer nije pomenuta na sastanku. Pisma se ne povlače tajno, za to postoji procedura. Danas smo od gospodina Lajčaka saznali da pismo nije povučeno. Ono što je hteo da kaže u Prištini je da radi sa Srbijom na povlačenju. Ali pismo još nije povučeno. Nema zahteva za njegovo povlačenje, ali se radi u tom pravcu - izjavio je Bisljimi.

U međuvremenu od Ane Brnabić je nemoguće dobiti objašnjenje i odgovor.

- Ja neću sada reći… Ne samo ja, nego svi mi - od Vučića, predsednika Vlade, Miloša Vučevića, mene i svih ostalih, svi sasvim svesno i namerno nismo odgovarali na tu temu - navela je Brnabić i dodala da će javnost čuti istinu kada bude pravo vreme za našu zemlju i naše interese.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kaže da nema pojma šta je Ana Brnabić pisala EU.

- Sa Ohridskim sporazumom nemamo problem i o tome sam govorio u Narodnoj skupštini. Reči predsednika Republike obavezujuće su, one su jednako važne kao i pisani dokument. Nemam pojma o kakvim pismima je reč, ni šta je pisala Ana Brnabić, ni da li su oni donosili neko drugo rešenje - kazao je Vučić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Supermen poza

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati