Društvo i ekonomija

Direktno.rs [ Izvor: Nova.rs ]

13. 09. 2024. 16:43 4

Samo brat Goran Vesića ostao uz Slavišu Orlovića

Zoran Vesić, profesor Fakulteta političkih nauka i brat ministra građevine i infrastrukture Gorana Vesića, jedini je ostao u timu Slaviše Orlovića, pošto je prekjuče saopšteno da bi on treblao od oktobra da preuzme funkciju dekana FPN-a, uprkos protivpravnom izboru i brojnim optužbama za seksualno uznemiravanje studentkinja. Profesori Miloš Bešić, Stefan Surlić i Sanja Domazet povukli su se sa funkcija prodekana, na koje su izabrani po istoj odluci po kojoj je Orlović postavljen na čelo ove visokoškolske ustanove.

Uprava Fakulteta političkih nauka, koju čine sadašnji dekan Dragan Simić i prodekani, saopštila je danas da ne prihvata odluku koju je potpisala predsedavajuća Savetom fakulteta Kristina Šmidling o izboru Orlovića za dekana. Ne prihvataju njeno i tumačenje pojedinih članova Saveta po kom 13 od 27 glasova članova tog tela može biti dovoljno za izbor dekana.

U saopštenju se takođe navodi da se troje od četvoro predloženih prodekana, koji su bili u Orlovićevom timu, izjasnilo se da neće preuzeti ovu funkciju.

Profesor Miloš Bešić još je juče izjavio da "izbor Slaviše Orlovića nije ispravan i da neće biti njegov prodekan", dok su sada od te namere odustali Stefan Surlić i Sanja Domazet. Jedini koji je ostao uz Orlovića je Zoran Vesić, brat aktuelnog ministra građevine i funkcionera SNS Goran Vesića.

Zoran Vesić nije mnogo poznat široj javnosti. Na Fakultetu političkih nauka radi kao vanredni profesor i predaje pet predmeta na socijalnom smeru. Bio je svojevremeno savetnik direktora Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Prema biografiji objavljenoj na sajtu FPN, Zoran Vesić je bio i državni sekretar u Ministarstvu odbrane, potom u Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo i socijalnu zaštitu AP Vojvodina, Fondu zdravstvenog osiguranja Crne Gore i Domu zdravlja Savski Venac. Ne navodi se kada je tačno obavljao sve te funkcije.

Podsetimo, Nastavno-naučno veće FPN-a izglasalo je pre nekoliko meseci profesora Slavišu Orlovića za dekana, a da bi posao prvi čovek FPN-a, njega je morao da podrži Savet fakulteta.

Međutim, na dan sednice Saveta FPN, na kojoj je trebalo da se glasa o izboru Orlovića, studentkinje, studenti i aktivisti okupili su se ispred ove ustanove u znak protesta što na čelo fakulteta dolazi profesor kojeg je više studentkinja optužilo za seksualno uznemiravanje, što je, nezvanično, bio povod za njegovu smenu s funkcije prodekana, koju je tada, pre desetak godina, obavljao.

Zbog Orlovićevog izbora, deo članova Saveta, delegiranih sa samog Fakulteta, podneo je ostavku, pa je posle sednice aktuelni dekan Dragan Simić obavestio javnost da Orlović nije izglasan za dekana, jer je dobio glasove samo 13 članova Saveta. Statut fakulteta predviđa da kvorum čini 27 članova Saveta i da je potrebna apsolutna većina da bi odluka bila doneta - dakle 14 glasova.

Na sednici Saveta glasalo je 16 članova, od čega je 13 bilo za izbor Orlovića, a tri su glasa bila nevažeća.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Prečica

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati