Društvo i ekonomija

Direktno.rs

13. 09. 2024. 15:52 3

Oglasila se Uprava FPN o izboru Orlovića za dekana

Nakon što je objavljen dokument u kojem se navodi da će Slaviša Orlović biti novi dekan Fakulteta političkih nauka, zvanično se oglasila i Uprava ove visokoškolske ustanove. U saopštenju se navodi da je predsedavajuća Savetom Kristina Šmidling potpisala odluku o izboru Orlovića za dekana, ali da FPN ne prihvata njeno i tumačenje pojedinih članova Saveta po kom 13 od 27 glasova članova tog tela može biti dovoljno.

Povodom nedavnih dešavanja koja se tiču izbora za dekana, Uprava Fakulteta političkih nauka objavila je saopštenje, koje prenosimo u celosti:

- Predsedavajuća Savetom, Kristina Šmidling, je 6. septembra 2024. godine potpisala odluku o izboru prof. dr Slaviše Orlovića za dekana na sednici održanoj 7. juna 2024. godine.

Univerzitet u Beogradu – Fakultet političkih nauka ne prihvata tumačenje predsedavajuće i pojedinih članova Saveta po kom 13 od 27 glasova članova Saveta može biti dovoljno za izbor dekana. Ovaj stav Fakulteta proističe iz tumačenja pravne službe, višedecenijske prakse rada Saveta našeg i drugih fakulteta i tumačenja odgovarajućih tela Univerziteta u Beogradu.

Nakon izborne sednice Saveta, Uprava je uputila generalnom sekretaru i ombudsmanu Univerziteta u Beogradu molbe za mišljenje po ovom pitanju. Oba odgovora nedvosmisleno potvrđuju da 13 od 27 glasova članova Saveta nije dovoljno za izbor dekana.

Generalni sekretar Univerziteta svoje Mišljenje od 18. juna 2024. godine zaključuje rečima: ‘Na osnovu navedenog, mišljenja smo da je za donošenje odluka na sednicama Saveta Fakulteta političkih nauka potrebna većina glasova ukupnog broja članova saveta, a to je 27.’ Vršilac dužnosti ombudsmana Univerziteta u Savetodavnom mišljenju od 17. juna 2024. godine navodi:

- Podnošenje ostavki, propuštanje nadležnog organa da izabere ili imenuje članove i drugi razlozi usled kojih se broj članova faktički smanji ispod zakonom predviđenog broja, ne derogiraju pravnu normu, te je za odlučivanje organa uvek potrebna većina koju propis određuje (apsolutna većina od 27 članova).

Uprkos iskazanom strpljenju i višestrukim molbama i inicijativama dekana, prodekana, članova Saveta iz reda nastavnika, te članova Nastavno-naučnog veća, po našem sudu veoma hitna, sednica Saveta Fakulteta nije bila najavljena duže od tri meseca.

Predsedavajuća Savetom, Kristina Šmidling, je nedavno predložila 2. oktobar kao najskoriji datum za održavanje sednice Saveta, pri čemu predlog dnevnog reda ne sadrži tačke koje su od urgentnog značaja za Fakultet, a koje bi dovele do novih izbora za dekana i imenovanja vršioca dužnosti dekana nakon 1. oktobra 2024. godine. Ovakav dnevni red sednice Saveta, uz predloženi datum održavanja, stvara opravdanu zabrinutost u našem kolektivu.

Prof. dr Slaviša Orlović ne može stupiti na dužnost dekana 1. oktobra kada ističe mandat tekućoj upravi, što zbog pravne neutemeljenosti odluke koju je potpisala predsedavajuća Savetom, što zbog činjenice da je elektronskim putem objavio svoju ostavku i uputio je svim članovima Nastavno-naučnog veća kao i celokupnoj zainteresovanoj javnosti. Takođe, troje od četvoro predloženih prodekana izjasnilo se da neće preuzeti ovu funkciju. Bez imenovanja vršioca dužnosti dekana i, nakon toga, ponovnog pokretanja procedure za izbor dekana i uprave, Fakultet će funkcionisati u veoma teškim uslovima.

U skladu sa svime navedenim, Uprava Univerziteta u Beogradu – Fakulteta političkih nauka apeluje na Savet da preduzme sledeće korake:

Da se održi sednica Saveta u najkraćem mogućem roku, a najkasnije do 20. septembra, kako bi se na njoj raspisali izbori za članove Saveta iz reda nastavnog osoblja. Navedeno je od posebne važnosti imajući u vidu činjenicu da je u junu mesecu deset nastavnika i asistenata podnelo ostavke, uključujući Predsednika i zamenicu Predsednika Saveta čime je reprezentativnost Saveta, kada je reč o predstavnicima iz reda Nastavno-naučnog veća, značajno smanjena. Uprava Fakulteta smatra da izbor narednog dekana Fakulteta političkih nauka mora biti izvršen od strane Saveta koji će raditi u punom kapacitetu i sa svim članovima koji dolaze iz reda nastavnog osoblja.

Da se, odmah nakon popunjavanja članova Saveta iz reda Nastavno-naučnog veća, a do 30. septembra, organizuje sednica Saveta na kojoj će se imenovati vršilac dužnosti dekana koji će omogućiti nesmetano funkcionisanje Fakulteta nakon 1. oktobra 2024. godine, a do izbora nove Uprave Fakulteta.

Na kraju, Uprava Fakulteta traži da se neposredno nakon imenovanja vršioca dužnosti dekana i popunjavanja mesta u Savetu iz reda nastavnog osoblja raspišu novi izbori na Univerzitetu u Beogradu – Fakultetu političkih nauka kako bi se izabrao novi dekan i Uprava čime bi se rad Fakulteta vratio u pravne okvire i izbeglo produžavanje krize u kojoj se Fakultet i svi njegovi zaposleni trenutno nalaze.

Saopštenje FPN potpisali su:

prof. dr Dragan R. Simić, dekan

prof. dr Natalija Perišić, prodekanka sa studije prvog stepena visokog obrazovanja

prof. dr Darko Nadić, prodekan za studije drugog i trećeg stepena visokog obrazovanja

prof. dr Nemanja Džuverović, prodekan za naučnoistraživačku delatnost

prof. dr Marko Simendić, prodekan za razvoj

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Proka pronalazač

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati