Društvo i ekonomija

Direktno.rs

10. 09. 2024. 12:55 11

Tepić: Većina građana Srbije rekla NE kopanju litijuma

"Nigde u Evropi, osim u Portugaliji - gde je zbog rudnika litijuma pala Vlada - litijum se ne vadi. Ne kopa. Nigde! I to je jedina istina. U nekim državama se godinama najavljuje da će početi iskopavanje litijuma, ali se ti projekti stalno odlažu, kao u Nemačkoj. Ali nigde na svetu se ne planiraju rudnici u naseljenom, plodnom i poljoprivrednom području kakva je dolina Jadra", izjavila je danas potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić na zajedničkoj konferenciji opozicije povodom Zahteva o posebnoj sednici o litijumu.

Tepić je navela da su meštani Jadra i Rađevine i ogromna većina građana Srbije jasno rekli da ne žele da se u Srbiji kopa litijum.

- Bez obzira na to što je Aleksandar Vučić kao glavni promoter i to najagresivniji promoter ove namere, broj ljudi koji se protive njegovoj nameri raste iz dana u dan.

- Zato smo predložili izmenu zakona koji bi zabranio rudnik litijuma i koji podržava najmanje 3/4 građana. Time se sprečava namera da Vučić i ekipa urade ono što su naumili, da od Srbije naprave eksperiment sa trajnim posledicama i prvim ekološkim iseljenicima - istakla je Tepić.

Tepić je ocenila da, ukoliko SNS odbije da glasa za ovu zabranu rudarenja litijuma, "biće jasno da se između ove vlasti i privatne kompanije Rio Tinto stavlja znak jednakosti".

- S jedne strane imamo Rio Tinto koja ima em lošu reputaciju svuda u svetu gde ima rudnike, em nikada nije radila sa litijumom! Jer Rio Tinto nema nijedan svoj rudnik litijuma i ovaj u Srbiji bi mu bio prvi. I pored nje neodgovornu vlast, tačnije interesnu grupu, koja vlada pomoću kriminala i korupcije, za koju znamo da poštuje zakone. I niko, ali niko ne veruje da bi ova vlast nadzirala ili kažnjavala ove zagađivače, naprotiv, kažnjavala bi i maltretirala građane koji se protiv toga bune, kao što to već i čini. Zato Aleksandar Vučić, kao PR Rio Tinta, Ana Brnabić kao glavni bot Rio Tinta, beže od građana u režirane predstave i tvitove, beže od rasprave.

- Zabranu kopanja litijuma izmenom zakona pokrenuli su meštani Jadra i Rađevine na velikom protestu u Loznici i ovo je bio njihov jedini zahtev. Narodnu inicijativu takođe, koju smo svi zajedno potpisali i koja je pokrenuta 2022. kada nije bilo opozicije u Parlamentu, potom predata, a onda sakrivena. I to hoćemo da se posebno ispita, jer za to neko mora da odgovara. Ovo je jedino mesto gde se zakon može menjati i odlučiti o zabrani rudnika litijuma - zaključila je Tepić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 11

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Frizbi na žaru

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati