Društvo i ekonomija

[ Izvor: Istinomer ]

04. 09. 2024. 16:55 8

Ako je verovati Tomi Moni, mi nismo ni živeli dok SNS nije došao na vlast

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović promovisao je akciju "Najbolja cena" i tom prilikom izneo niz neistina, uz neizbežno etiketiranje i napade na medije.

 Akcija “Najbolja cena” zvanično je počela 1. septembra, a kako je predstavio premijer Miloš Vučević, do kraja oktobra će biti sniženo oko 700 proizvoda iz 81 grupe namirnica. Tokom predstavljanja te akcije, iza brda praška, pelena i toalet papaira nazirao se i ministar unutrašnje i spoljne trgovine, Tomislav Momirović, koji je i dva dana kasnije na Hepiju nastavio da promoviše ovu akciju, ali neuspešno.

Analizu njegovog gostovanja napravio je Istinomer. Tako je ministar Momirović izjavio da je do sada jaja po komadu plaćao 20 dinara, ali su mu rekli da koštaju zapravo 15.

- Ja sam do sada jaja plaćao uvek 20 dinara i onda kada su mi rekli da je jaje 15 dinara i da ga spuštaju na 12 dinara, ja sam se malo zbunio - rekao je Momirović tokom gostovanje uz poruku "Svi u markete".

Laž oko minimalne plate

Ističući ekonomske uspehe Srbije, Momirović je naveo da je minimalna plata pre 10 godina bila 120 evra, što je neistina, jer je minimalna zarada 2014. godine bila 20.240 dinara, što je prema tadašnjem kursu bilo 175 evra, navodi se u analizi Istinomera.

Ministar je takođe izneo netačnu tvrdnju rekavši da je prosečna zarada pre samo 10 godina bila 35.000 dinara.

- To je bila realnost naše države, jedan industrijski čemer i jad - dodao je, prenosi Istinomer.

Prema podacima RZS-a, prosečna zarada 2014. godine bila je 44.530 dinara.

Momirović je u odnosu na period pre 10 godina govorio o nezaposlenosti u Srbiji.

Manipulacija oko nezposlenosti

Ovakva poređenja su jedna od čestih manipulacija - reč je o poređenju neuporedivih podataka jer je u više navrata (2014, 2021. godine) menjana metodologija Ankete o radnoj snazi, navodi Istinomer u svojoj analizi.

- I nemojmo zaboraviti da mi najbolje ocene od strane Evropske unije imamo kada pričamo o vladavini prava, o pravosuđu - rekao je Momirović ističući dostignuća Srbije.

Iako nije jasno da li je ministar poredio Srbiju sa nekim drugim zemljama ili je samo reforme u oblasti vladavine prava isticao kao najuspešnije, izveštaji Evropske komisije o stanju vladavine prava i napretku Srbije ga suštinski demantuju.

U Izveštaju EK o stanju vladavine prava u Srbiji za 2024. ističe se da je politički pritisak na sudstvo i tužilaštvo "i dalje na visokom nivou", kao i da je bezbednost novinara "izvor zabrinutosti", navodi istinomer.

Osim toga, izveštaj EK o napretku Srbije (2023) navodi da je Srbija u poglavljima koja se odnose na vladavinu prava i pravosuđe ostvarila ograničen, odnosno izvestan napredak.

Kako je objavio Istinomer, pre nego što se osvrnuo na akciju "Najbolja cena", Momirović je kritičkim medijima zalepio etiketu - gospodari virtuelne realnosti na čelu sa Draganom Šolakom.

Potom je te "gospodare" optužio da su vodili aktivnu kampanju da se Srbija proglasi "genocidnom državom" i da stalno "vode kampanju" protiv predsednika i cele njegove porodice „na najbrutalniji, najvulgarniji i najužasniji način“.

Ovo je samo još jedan u nizu pokušaja funkcionera vladajuće stranke koji spinovanjem skreću pažnju javnosti sa aktuelnih kriza poput najave kopanja litijuma u dolini Jadra ili gašenja Srbije na Kosovu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Prečica

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati