Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

01. 09. 2024. 15:17 0

Železnice na Balkanu su beznadežan slučaj

"Balkanske zemlje su pomalo beznadežan slučaj za putovanje vozom", piše nemački dnevnik "Merkur", najčitaniji u Bavarskoj.

- Balkan je po železnici "najveće siroče" Evrope - izjavio je za "Merkur" stručnjak za železnički prevoz Sebastijan Vilken.

- U Srbiji, Hrvatskoj ili Bosni i Hercegovini putovanje vozom jednostavno ne funkcioniše dobro - rekao je Vilken, koji izdaje njuzleter "Cugpost".

Rekao je da je slično i u baltičkim zemljama Letoniji, Litvaniji i Estoniji - ali tamo se upravo puno investira pa se stanje popravilao, a na Balkanu je "pomalo beznadežno".

On je ocenio da je za putovanja vozom uzor Švajcarska, gde se niko ne trudi da kupi rezervaciju, pošto uvek ima mesta, a ako nema, sledeći vozi polazi već za 20 minuta.

U Francuskoj je, s druge strane, potpuno drugačije: bez rezervacije se ne može ući u brzi voz TGV. I dok ti brzi vozovi dobro funkcionišu između velikih gradova, problem može da nastane ako neko preseda i želi da nastavi regionalnom železničkom linijom.
Razlog je to što TGV uglavnom staje na sopstvenim stanicama, koje su često izmeštene i ponekad jako loše povezane sa regionalnom mrežom. U takvim slučajevima, kaže Vilken, putnik mora da juri, nađe taksi i odveze se do regionalne stanice da bi uhvatio priključak.

Njegova ocena železničkog sistema u Francuskoj nije naročito pozitivna, a kaže da je slično i u Španiji.

Nasuprot tome, kaže da je u Skandinaviji putovanje vozom dobro i često iznenađujuće jeftino.

U skandinavskim zemljama ima manje veza, ali sve funkcionišu, i to upravo uz presedanje. U te veze se, prema njegovim rečima, putnici mogu pouzdati.
- Putovanje vozovima, makar turističko, prijatno je i u Velikoj Britaniji, gde se sa kartom "Interejl" može putovati jeftino i komforno - rekao je Vilken.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Prečica

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati