Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

01. 09. 2024. 17:53 1

Kako izgleda kontrola igračaka iz uvoza

Povlačenje proizvoda sa tržišta dešava se gotovo svakodnevno... O tome nas obaveštava Sistem za uzbunjivanje o nebezbednim proizvodima, ili kraće NEPRO, pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine. Neretko, povlače se i proizvodi namenjeni najmlađima, tačnije - igračke. Kako funkcioniše taj sistem kontrole? I koliko su bezbedne igračke na srpskom tržištu?

Plastične, drvene, edukativne… Za rođendane, nove godine i druge specijalne prilike - uglavnom kupujemo da budu prilagođene uzrastu i detetovim interesovanjima. A šta kada čujemo da igračka sa kojim se dete uveliko igra ima sledeće hemijske karakteristike:

- Obuhvaćeni proizvodi zbog prekoračene granične vrednosti migracije aluminijuma detektovanog u roze kredi za kosu, koja je deo seta, predstavljaju potencijalnu opasnost od štetnih efekata po zdravlje i bezbednost potrošača i drugih korisnika - saopštilo je nedavno ministarstvo o lutki iz Pepka.

- Otvara se sumnja da li je samo to u pitanju ili ima još nekih proizvoda koji su štetni, opasni, itd - navodi Goran Papović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

Ova lutka, kao i neke druge pre nje - povučena je s rafova odmah. A kako je uopšte dospela na njih? I kako izgleda kontrola prilikom uvoza, ako ovako nešto "može da prođe"?

- To je metodologija uzorka. Imate četiri kamiona koji uvoze te igračke, uzmete jedan uzorak iz jednog kamiona, a pustite ostala tri na časnu reč. Papir trpi sve - kaže Papović.

A i čekanje tog papira zna da potraje, dok se igračka nalazi u laboratoriji…

- Jedno tri nedelje može da traje, u tom periodu vi ne možete da prodajete robu, znači morate da je držite u skladištu, dok se sam proces ne završi. Kada se proces završi, vi dobijete rešenje da je roba ispravna, da može da ide u dalju prodaju - kaže Dragan Pejovski, vlasnik prodavnice igračaka.

Lutka s početka priče očigledno je prošla ovu kontrolu. Ali je "pala" na drugoj. Osim kontrole na uvozu - u toku svake godine sprovodi se još jedna redovna, kao i vanredne sanitarne inspekcije. One bi trebalo da budu nenajavljene.

- U slučaju da se ustanovi nešto u toj drugoj, sekundarnoj kontroli, onda se ta igračka povlači iz prodaje. I mislim da je to ono što se sad dogodilo, što je bilo po medijima, da su u toj drugoj kontroli ustanovili da je igračka neispravna - dodaje Pejovski.

A oni čije se igračke najčešće povlače sa tržišta za N1 potvrđuju da njihova roba prolazi sve gore navedene kontrole, mada na pitanje o odgovornosti odgovaraju na sledeći način:

- U slučaju povlačenja proizvoda preduzimamo neophodne korake da obavestimo svoje kupce i nadležne službe o neusklađenosti datog proizvoda. Za sada Pepco Srbija nije imao nikakve kazne - rekli su u kompaniji Pepko.

Nema kazni, pa ni odgovornih, a igračke su bezbedne - dok se ne pokaže drugačije.

Kako tačno izgleda kontrola igračaka u laboratoriji i zašto se neka ispostavi nebezbednom tek na drugom testiranju - pitali smo Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine. Zamoli su za strpljenje, čekali smo više od nedelju dana - ali odgovor nije stigao.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati