Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

20. 10. 2024. 17:48 4

Polovnjaci u SAD i do 30 odsto jeftiniji nego u EU: Koje su procedure i koliko je isplativ njihov uvoz

Sa početkom primene Pravilnika o ispitivanju vozila, krajem septembra ove godine omogućen je uvoz i polovnih vozila iz SAD u Srbiju. Iako su neki automobili i više od 30 odsto jeftiniji u odnosu na vozila iz EU, s obzirom na troškove transporta, carine, usluga špeditera, kontrole vozila i eventualnih modifikacija koje je potrebno uraditi, pitanje je koliko će njihov uvoz biti isplativ.

Pravilnik o ispitivanju vozila, kojim je bliže regulisan uvoz polovnih automobila iz Sjedninjenih Američkih Država stupio je na snagu 29. juna 2024. godine, ali je njegova primena otpočela tri meseca kasnije. Sredinom oktobra počelo je i izdavanje uverenja za polovna vozila iz SAD koja nisu u potpunosti usaglašena sa propisima u Srbiji.

Načelnik sektora za vozila u Agenciji za bezbednost saobraćaja Milan Milojević za Tanjug je rekao da će svako vozilo koje se uvozi morati da ispuni ili zahteve propisa o homologaciji ili zahteve ekvivalentnih propisa koji su propisani. To se, kako kaže, odnosi na putničke automobile i laka teretna vozila, najveće dozvoljene mase do 3.500 kilograma.

Petar Veličković sa sajta Polovni automobili za N1 pojašnjava da svako polovno vozilo koje stigne u Srbiju mora da prođe proceduru ispitivanja od strane institucija koje je ovlastila Agencija za bezbednost saobraćaja, ali da je po pitanju uvoza iz SAD razlika u tome što se automobili za američko tržište razlikuju u određenim standardima.

- Pre svega se to odnosi na svetlosne grupe (na američkim vozilima su simetrična, kod nas nisu, na njihovim vozilima pokazivači pravca su crvene boje…), na brzinometrima se prikazuje brzina u miljama, na našim vozilima u kilimetrima na čas… Takođe, za bezbednosne sisteme u vozilu, poput kočnica ili sigurnosnog pojasa, mora da postoji dokument ili dokaz o homologaciji. Da bi neko vozilo moglo da dobije uverenje o obavljenom ispitivanju, što je preduslov za tehnički pregled, odnosno registraciju, potrebno je obaviti modifikacije na tim automobilima da bi bili ispunjeni tehnički uslovi propisani na nivou EU - objašnjava Veličković.

Procedura je, kako navodi, takva da će vlasnik vozila morati da ode u neku od ovlašćenih institucija gde će se obaviti kontrola i gde će mu biti predočeno šta je od modifikacija potrebno uraditi.

- Te prepravke radiće se u servisima, a u ovom momentu nemam informaciju koliko će se takve prepravke naplaćivati - kaže on.

Sagovornik N1 ističe da je, iako su cene polovnjaka u Americi načelno dosta jeftinije u odnosu na Evropu, pitanje za koje automobile će uvoz biti isplativ.

- Kod nekih modela razlika u ceni prelazi i 30 odsto u korist tržišta SAD. Međutim, tu je glavno pitanje za koje automobile će uvoz biti isplativ, jer ukoliko neko, primera radi, hoće da uveze polovni automobil koji u Americi košta pet ili šest hiljada evra, neko ko se bavi preprodajom polovnih vozila teško da će moći da ostvari zaradu, s obzirom na troškove transporta, carine, usluga špeditera, pa i kontrole vozila i eventualnih modifikacija kako bi se takav automobil uskladio sa jednobraznim tehničkim uslovima, koji se primenjuju kod nas - objašnjava Veličković.

To je, prema njegovim rečima, razlog zbog kog je možda realnije očekivati uvoz automobila koji koštaju nekoliko desetina hiljada evra i koja spadaju u takozvane premijum modele. Sa druge strane, upitno je koliko će biti interesovanje za takva vozila.

- Mi smo na sajtu Polovni automobili nekoliko puta radili anketu u kojima je učestvovalo preko 6.000 posetilaca sajta, gde smo ih pitali koliko su novca spremni da izdvoje za polovni automobil. Preko 50 odsto ispitanika navelo je da se radi od iznosu maksimalno do 10.000 evra - kaže on.

S obzirom na to da je uvoz polovnjaka iz SAD u Srbiju novina i da do sada nije bilo takvog iskustva, on ističe da je potrebno sačekati da bi se videlo da li se i u kojoj meri može očekivati da automobili sa ovog tržišta budu u ponudi kod nas.

- Ono što možemo da pretpostavimo u ovom trenutku jeste da ukoliko iz Amerike budemo imali sporadičan uvoz automobila, uglavnom skupljih modela, ne vidim kakav bi imali veći uticaj na naše tržište, jer mi svake godine sa teritorije EU uvezemo preko 120.000 polovnjaka - kaže Veličković.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Dugo putovanje u EU

Zoran Živković [16.10.2024.]




Video dana

Izmislili su, konačno, nešto pametno

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati