Društvo i ekonomija

Direktno.rs

29. 08. 2024. 13:46 0

Pernat: Nova naprednjačka tehnologija za prikrivanje ekološkog zagađenja

"Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović, promovisala je otvaranje javnog digitalnog portala i mobilne aplikacije za praćenje parametara životne sredine i to predstavila kao veliku novinu ka transparentnosti. Možda ne znaju svi da ovo nije nikakva inovacija, niti naučna tvorevina, jer su javni digitalni portali o životnoj sredini postojali još pre 15 godina, ali zato svi znamo da javne institucije danas služe interesima samo jednog čoveka, a ključni resursi su pod kontrolom stranih korporacija, te je jasno da se radi samo o još jednoj političkoj manipulaciji", izjavila je Sonja Pernat, narodna poslanica i predsednica Gradskog odbora Stranke slobode i pravde Zrenjanin, čiju izjavu prenosimo u celosti.

"Još gore, dok vlast govori o naprednoj tehnologiji i brizi za ekologiju, u stvarnosti nije obezbeđena ni osnovna zaštita životne sredine. U Srbiji se trenutno prečišćava manje od 15% otpadnih voda, a kanalizaciona mreža pokriva tek 56% stanovništva, što je najmanje u Evropi. Projekat "Čista Srbija" sprovode kineske firme koje ne samo da nemaju nikakvo iskustvo u prečišćavanju otpadnih voda, nego su upravo kineske kompanije u Srbiji odgovorne za značajnu ekološku degradaciju.

Bez odgovarajućih postrojenja i strogog inspekcijskog nadzora, bez jednake primene zakona za sve, umesto selektivne kao sada i kompanija-belih medveda poput kineskih za koje zakoni Srbije ni ne važe, digitalni portal i aplikacija će samo prikrivati stvarno stanje i služiti kao politička fasada režima koji favorizuje moćne elite, zanemarujući dobrobit sopstvenih građana", zaključila je Sonja Pernat.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati