Društvo i ekonomija

S. M.

26. 08. 2024. 13:40 5

Ministarstvo kasnilo sa rezultatima konkursa, a onda mnoge tradicionalne manifestacije izbrisalo

Ministarstvo kulture je nakon kašnjenja u objavljivanju rezultata konkursa od više meseci, mnoge kulturne manifestacije za decu ostavilo na cedilu, jer je rezultate objavilo pre par dana, dakle tek u osmom mesecu godine, a najkasnije je trebalo početkom aprila.

Ovoga puta skromno su dali za 118 projekata svega 29,5 miliona dinara i to bratski podelili svima po 250.000 dinara. Neki projekti su tradicionalni, republički, a 250.000 dinara je premalo za organizaciju.

Tako je, eto na primer, valjevska Smotra recitatora "Pesniče naroda mog" koja se nalazi i u kalendaru takmičenja Ministarstva prosvete i takmičenje je za sve osnovne i srednje škole u Srbiji, dobila samo 250.000 dinara.

Mnoge tradicionalne nisu ni podržane. Među njima je "Trema fest" u Rumi, koji je internacionalni festival i koji se organizuje već 26 godina. Izostala je podrška i Pokrajinskoj smotri recitatora, koja se organizuje 53 godine zaredom u Novom Sadu i Muzičkom festivalu dece Vojvodine koja se ove godine organizuje 62. put. Novčanu podršku nije dobio ni projekat Narodne biblioteke "Rade Drainac" za omladinske dramske trupe "Lektirići ex JU fest" koji već 11 godina okuplja dramske grupe sa prostora bivše SFRJ.

Tvorac festivala Zoran Cvetković kaže da je ovo prvi put da Ministarstvo kulture ne podrži projekat.

- Mi, naravno, nećemo razočarati naše prijatelje, koji već uveliko pitaju kada je prijava. Organizovaćemo festival uz pomoć možda lokalne samouprave. Svakako ćemo se snaći, ali na žalost, od ove godine on neće biti besplatan - najavio je Cvetković.

Na kraju, većina festivala koji su ispali su već skoro organizovani, te su organizatori na muci kako da sprovedu tradicionalnu manifestaciju, ali će pokušati da bez podrške Ministarstva kulture to ipak učine.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Prečica

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati