Kultura

[ Izvor: Vreme ]

02. 10. 2023. 07:00 13

Ministarstvo dalo 220 MILIONA fantomskim firmama

Prema informacijama Asocijacije Nezavisne kulturne scene Srbije (NKSS), prethodnih pet godina Ministarstvo kulture i Sekretarijat za kulturu Beograda potrošili su 220 miliona dinara na projekte "fantomskih“ organizacija.

Podsetimo, fantomske organizacije se osnivaju neposredno pred konkurs, ili su im računi u blokadi. Takvih projekata je bilo 336.

To je bio jedan od razloga četvrtog protesta članova NKSS ispred zgrade Ministarstva kulture u Vlajkovićevoj ulici.

- Tri "predatorske" organizacije "Zillionfilms" Lazara Ristovskog (88 miliona dinara), "Beogradski festival igre" Aje Jung (87,7 miliona dinara) i "Rasta International d.o.o" Emira Kusturice (36,6 miliona dinara) dobile su u prethodnih pet godina više od 200 miliona dinara na konkursima Ministarstva kulture, pokrajinskog sekretarijata za kulturu i Sekretarijata za kulturu Beograda gde je većina drugih organizacija dobijala grantove u iznosu od 150 do 500 hiljada dinara - naveli su iz NKSS u saopštenju.

Tražili su da se ukine fond iz koga se dodeljuju sredstava mimo konkursa na osnovu diskrecionog prava ministra kulture, ali im je rečeno da je to nemoguće jer se radi o sredstvima koja se dodeljuju "izuzetno važnim projektima" koje "nije bilo moguće unapred planirati" i "za hitne intervencije i radova koji se mogu pojaviti tokom godine usled nepredviđenih okolnosti, elementarnih nepogoda i slično".

Međutim, ispostavilo se da "je iz ovog fonda preko 50 miliona iskorišćeno za finansiranje redovnih i već planiranih programa i gostovanja, preko 140 miliona za produkcije novih programa, otkup radova i nabavke u institucijama, preko 70 miliona za finansiranje postojećih izdavačkih projekata i produkcije filmova i tek nešto više od 15 miliona na ostale projekte“, kažu u NKSS.

Naveli su i da je tim sredstvima u 2022. i 2023. godini, podržan 231 projekat u ukupnom iznosu od 280 miliona dinara kroz "potpuno netransparentan proces pogodbe“ sa Ministarstvom kulture i ministarkom Majom Gojković

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 13

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati