Društvo i ekonomija

D. Ljutić

04. 08. 2024. 06:59 56

POČELO JE Nemoć SNS u odbrani litijuma pred narodom

Vlast ne krije da želi otvaranje rudnika litijuma i da je zaustavljanje projekta pre dve godine bila greška. To već neko vreme ponavljaju predsednik države, ministri, narodni poslanici iz vladajuće koalicije. Gotovo da nema predstavnika vlasti koji u poslednjih nekoliko dana nije branio projekat Jadar. U ovoj situaciji, preneseno značenje metafore je ništa više do prenošenje laži na neki izražajno, eventualno umetnički nivo predsednika Srbije koji svakako neće biti shvaćen od strane okoline.

Podanici se boje da ne zaostanu u pohvalama, ili da njihove ode nisu dovoljno silne. On od njih traži sve više, da se u javnosti održi njegovo veliko ime, da ga seizi brane od nepriličnih reči, a on oseti snagu masovne ljubavi. To još nije imao u takvim količinama.

Ana Brnabić - ona je centar središta za uzaludan obračun države sa narodnim nezadovoljstvom. Jer, napad na Vučića je lociranje neprijatelja života u Srbiji. 

Ministar poljoprivrede Aleksandar Martinović rekao je u Sklupštini Srbije da opozicija plaši građane lažnim pričama o iskopavanju litijuma kao što su to radili prošle godine iznoseći, kako je rekao, neistine oko biračkih spiskova.

- Nema više teme biračkog spiska, nema više fantomskih birača, sad se stvara jedna nova atmosfera građanskog rata, kao što je bila stvarana u novembru i decembru 2023. godine. Ovoga puta atmosfera građanskog rata stvara se oko litijuma - rekao je Martinović odgovarajući opozicionim poslanicima.

Martinovićeva "analiza" ima svoju ciljnu publiku i ta publika je zapljeskala u Skupštini Srbije, dajući podršku vređanju i omalovažavanju svakog drugačijeg političkog ponašanja od zvaničnog. Likovi poput Martinovića izabrani su brižljivom selekcijom za posebne potrebe izvođenja grubih radova nad opozicijom. Takvim personama su oduzete emocije, saosećanja sa drugima, etičkih obzira i obaveza prema istini. Iako je ušuškan ljudima zaduženim da misle identično, Martinoviću nije potreban niko da bi raspalio po neistomišljenicima. Sam je sopstvena podrška.

Predsednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević izjavio je da će Srpska napredna stranka podržati predsednika Srbije Aleksandra Vučića u nameri da raspiše referendum o poverenju predsedniku države, jer "ne želi da ova zemlja gubi vreme dok opozicija zamajava narod neistinama koje plasira svakodnevno" i dodao da "iza svega stoji borba za vlast". Poslanik SNS Milimir Vujadinović rekao je da su najveći protivnici projekta Jadar to postali tek kad su shvatili da neće uspeti da prodaju zemlju Rio Tintu.

Milenko Jovanov, uporni i fanatični udarnik u odbrani velikog šefa. Svoje zaumne, toksične tirade počinje i završava zastrašujućim kletvama upućene onima koji ne vole ono što i on, onoga koga on grli neizmerno, iz najprizemnijih podaničkih, strastvenih emocija. O opoziciji? Oni su za njega bez uticaja, nije ih želeo narod ovde, tako kaže. Oni su pokvarili sve što je valjalo, uništili sve što je postojalo, pokrali sve čega je bilo. Poručio je da se "Ćuta sigurno razume u crvene fenjere" i optužio ga da je dobio na poklon pet ari zemlje od aktiviste "Ne damo Jadar" Zlatka Kokanovića, kako bi mogao da izigrava aktivistu.

Za to vreme nam Ana Brnabić kazuje da je država moćna, čini sve što može i ume, a ne ume ništa. Ispod takve neželjene neiskrenosti, izlazi na videlo sve što ona želi. Bez imalo brige za ekologiju, uverena je u nepogrešivost svog božanstva, koji podseća na lik iz mraka. To obožavanje bi moralo da bude logično: ko bi je osim njega držao tu gde jeste. Preterana revnost u odbrani kulta kod nje ne izaziva nimalo gađenja, snebivanja niti udvaračku nelagodu. Ne daj Bože empatije. To je za nju nepoznata reč. Mada, za nju su reči i inače nepoznanica.

Esencija njihovih svakodnevnih tirada nimalo se ne tiče nadolazeće bede i opšteg siromaštva i straha. Oni sebe uzimaju sasvim ozbiljno. Ali, ne i narod Srbije. To je možda i najbizarniji epilog opštenja u parlamentu. Rezultat zaraze narodnog doma, nešto kao uvod u planirano trovanje naroda litijumom.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 56

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati