Društvo i ekonomija

[ Izvor: NIN ]

30. 07. 2024. 22:02 12

NEKAD SE DOBRO JELO Čvarci su skupi jer Srbija NEMA SVINJA

Srbija se sa skokom cena mesa i prerađevina suočava i zbog značajnog opadanja domaćeg stočnog fonda. Zbog toga su prerađivači primorani, da bi zadovoljili potrebe tržišta, da meso uvoze iz drugih zemalja. Sve na kraju plaćaju kupci, koji po viskoj ceni kupuju uvezeno meso, o čijem poreklu i kvalitetu nemaju dovoljno informacija, bez obzira na reklamne kampanje velikih trgovinskih lanaca, u kojima se potencira "uzgoj sa domaćih farmi.

Prema trenutnim cenama, za kilogram junećeg buta potrebno je izdvojiti blizu 1.500 dinara, kilogram svinjskog je upola jeftiniji. Ljubitelji živinskog mesa, da bi pazarili kilogram pilećeg filea, moraće da izdvoje 800 dinara, a ni ono najjeftinije više nije tako jeftino: cena za jedan kilogram pilećih krilaca ide od 300 dinara pa naviše.Kako za NIN navodi agroekonomski analitičar Branislav Gulan, na pitanje "zašto su skupi čvarci", odgovara "zato što nema svinja". On ukazuje da je Srbija zavisna od uvoza mesa, te podseća da je naša zemlja davne 1866. godine imala na 1.000 stanovnika 1.300 svinja, dok je u to vreme Amerika imala 800. Gulan kaže da naša država nema dovoljno svinja ni za sopstvene potrebe, zbog čega moramo da uvozimo svinjsko meso.

- Prošle godine, uvezeno je 500.000 prasića, 300.000 svinja za klanice i 30.000 tona svinjskog mesa treće kategorije iz Španije. To je najjeftinije i najlošije meso. Oni bi to nama dali žabe da mi ne kupujemo. Oni prazne svoje robne rezerve svakih šest meseci. To meso koje je proizvedeno u Španiji je 40 odsto jeftinije nego meso u Srbiji, jer je hranjeno GMO proizvodima. Smanjili smo potrošnju svinjskog mesa po kilogramu u Srbiji sa 18 na 15 kilograma, a porasla je potrošnja živinskog mesa. Mora da poskupi ako ga nema - tvrdi Gulan.Prema njegovim podacima, do prošle godine, Srbija je proizvodila 270.000 tona svinjskog mesa, a sada nemamo dovoljno za sebe. Prema Gulanovom viđenju, na osnovu koncepta koji imamo i svemu što radimo, dugo ćemo biti upućeni na uvoz svinjskog mesa.

- Imamo 4.720 sela, a sada je 1.200 sela u fazi nestanka. Do 2050. godine nestaće 3.000 sela u Srbiji. Nestajanjem sela, nestaje nam i Srbija - upozorava Gulan.

On naglašava da Srbija više dobija od izvoza meda nego od izvoza mesa. Kada je reč o goveđem mesu, Gulan navodi da ćemo ove godine proizvesti 78.000 tona goveđeg mesa.

- Mi smo obećali Kinezima, Egipćanima i drugima… Tomislav Nikolić je obećao izvoz 510.000 tona junećeg mesa, a tada smo proizvodili 83.000 tona. Vučić je sada obećao Kini više stotina hiljada tona junećeg mesa, a mi proizvodimo samo 78.000. Trošimo po jednom stanovniku godišnje samo tri kilograma i sto grama junećeg mesa - objašnjava Gulan.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 12

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati