Društvo i ekonomija
12. 10. 2025. 07:00 1
Radnik otkrio šta rade sa mesom kojem je istekao rok
Jasno je da se hrana, jednom kada stigne na police prodavnica, mora prodati pre isteka roka trajanja. U većini slučajeva to se i dogodi, ali ponekad rok upotrebe istekne pre nego što proizvod bude prodat. U takvim situacijama potrebno je da se roba povuče iz prodaje, i veliki trgovački lanci to zaista i rade.
Međutim, očigledno je da se s vremena na vreme pronađu i nepošteni trgovci, kao što je otkrio jedan od zaposlenih u lancu prodavnica u Srbiji. On je medijima ispričao šta se zapravo događa kada u njihovim radnjama proizvodima istekne rok trajanja. Odlučio je da razotkrije ponašanje svojih poslodavaca i prizna šta zaposleni moraju da rade kako bi prikrili greške u poslovanju. Njegova ispovest izazvala je veliko interesovanje javnosti i pokazala da opreza nikada nije previše.
- Svi radimo sve. Istovremeno pomeramo kutije iz prolaza, sečemo meso, skrivamo proizvode kojima je istekao rok trajanja, vraćamo ih na police, popravljamo frižidere koji se kvare bar jednom nedeljno - ispričao je radnik koji je želeo da ostane anoniman, a čije je svedočenje preneo portal Metropolitan.
Otkrio je i šta se dešava s mesom kojem je istekao rok trajanja: „Ako se sveže meso ne proda, ne baca se. Šalje se na dalju obradu. Takvo meso pere se u sirćetu i vodi, nekoliko puta se melje u mašini, dodaju se začini i od njega se prave kobasice i ćevapi“, naveo je on.
Dodao je i da se proizvodi kojima je istekao rok trajanja najčešće ne povlače iz prodaje, jer se na taj način izbegava gubitak. Umesto toga, radnici dobijaju zadatak da promene nalepnice s datumima na ambalaži!
Na kraju je uputio apel potrošačima da budu veoma oprezni prilikom kupovine prehrambenih proizvoda i da se pridržavaju saveta koji im mogu pomoći da prepoznaju robu kojoj je istekao rok trajanja.
Komentari 1
ostavi komentar