Društvo i ekonomija

[ Izvor: Slobodna Evropa ]

26. 07. 2024. 07:23 0

Oružje iz Srbije U RATU u Sudanu

Oružje i municija iz Srbije, Kine, Rusije, Turske, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Jemena uvoze se u velikim količinama i koriste u ratu u Sudanu, otkrila je organizacija za ljudska prava Amnesty International.

U izveštaju "Novo oružje podstiče sukob u Sudanu" dokumentovano je da je novoizrađeno oružje iz navedenih država uvezeno u Sudan i okolinu, neretko kršeći embargo na oružje u regionu Darfur, prenosi Slobodna Evropa.

- Snabdevanjem Sudana oružjem, države potpisnice Ugovora o trgovini oružjem, poput Kine i Srbije, krše svoje obaveze prema članovima 6 i 7 Ugovora i na taj način potkopavaju pravno obavezujući okvir koji reguliše globalnu trgovinu oružjem - saopštio je Amnesty International.

Ova organizacija je analizirala više od 1.900 zapisa o pošiljkama iz dva izvora podataka o trgovini. Analizirala je i podatke iz izvora otvorenog koda i drugih digitalnih dokaza, uključujući oko 2.000 fotografija i video snimaka nedavno proizvedenog ili uvezenog oružja u Sudan.Takođe, u februaru i martu razgovarala je sa 17 regionalnih i sudanskih eksperata za oružje, kako bi potvrdila analizu podataka i istražila linije snabdevanja oružjem koje koriste razne grupe u Sudanu.

- Stalni dotok oružja u Sudan nastavlja da seje smrt i patnju civila u širokim razmerama. Jasno je da je postojeći embargo na oružje, koji se sada odnosi samo na Darfur, potpuno neadekvatan i da se mora ažurirati i proširiti na ceo Sudan - rekao je viši direktor Amnesty International za regionalni uticaj na ljudska prava Depros Mučena.

Kako piše ova organizacija, od početka sukoba sudanske vojske i paravojnih Snaga za brzu podršku u aprilu 2023. godine ubijeno je više od 16.650 ljudi.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Beba uspavala tatu

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati