Društvo i ekonomija

D. Ljutić

17. 07. 2024. 09:43 8

ORANJE UZ DRŽAVNE LAŽI Zašto paori i dalje veruju vlasti?

Ovdašnji režim se već izjasnio. Štrajkači mogu biti samo neprijatelji države, a sa radnicima - neprijateljima, nema pregovora. Ali, zašto im, recimo, paori i dalje veruju. Zar ništa nisu naučili od radnika Jure? E, sad, treba objasniti tim raznima koji stoje iza svega toga: "Vi treba da navijate za vlast. Jer do sad smo vas tolerisali. Pričajte šta god vam padne na pamet, baš nas briga, ali ne tražite ništa. Nego, daj da trgujemo obećanjima ako se može". Znači, u jednoj takvoj potpuno blesavoj i nadrealnoj situaciji, sad treba tu uvoditi neki red, ali ga uvoditi tako da ugled, lik i delo Aleksandra Vučića ostane neukaljano.

Južnokorejska korporacija Jura, sa ograncima u Rači, Nišu i Leskovcu, simbol je stradanja srpskih radnika od strane čuvenih "stranih investitora", širokogrudo podsticanih raznim državnim beneficijama. Štrajk dela zaposlenih u Juri u Leskovcu, koji je trajao skoro pune tri nedelje, okončan je, a tu odluku su doneli članovi Samostalnog sindikata metalaca Srbije. 

"Prevarila nas je država", kazao je novinarima poverenik Samostalnog sindikata metalaca Srbije u leskovačkoj Juri Predrag Stojanović. 

Predsednik Udruženja poljoprivrednika "Stig" Nedeljko Savić izjavio je da je policiji prijavljen protest za petak, 19. jula, sedam poljoprivrednih udruženja zbog neispunjenih obećanja bivše premijerke, a sadašnje predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić. Dodao je da protest može da se odloži jedino ispunjenjem zahteva na sastanku koji bi trebalo da se održi ovih dana u Ministarstvu poljoprivrede. Situacija u kojoj su poljoprivrednici u Srbiji je samo primer nečega što postoji na svim drugim ravnima.

Ono što je naša specifičnost u svemu tome, a to i jeste rezultat ranijeg razvoja ne samo u poljoporivredi, već i u našoj privredi, jeste ta vrsta oslanjanja na državna obećanja i nespremnosti za autonomnu samoodbranu. Problem je sad i u tome što je vlastima istrgnut, na izvestan način, tepih ispod nogu. Njihova razmišljanja su sada - "čekaj, šta ćete vi nama, na vlasti smo, solidno legitimizovani i legalizovani i vi nam više ne trebate, vi ste sad postali jedan remetilački faktor".

Postaje sve to zapravo prikaz razmenjivanja laži i slepog verovanja, pošto nema programa, nema ideologije, nema ničega. Nego se radi radnja - uvući glavu u ramena i pristati na stvarnost. "Sad tišina, mi idemo u Evropsku uniju, sprema se Rio Tinto, nemoj ništa da mi zucneš o teškom seljačkom životu" - glasi razmišljanje prosečnog naprednjaka. Ali, da će se to baš tako lako stišati? Jer prosto, što bi rekli komunisti, nije bilo tog ideološko-političkog rada dovoljno na terenu. Osim toga, reč je o velikoj inerciji, masi, koja se zaletela određenom traktorskom brzinom u određenom smeru. Sad to treba zaustavljati polako, a nije dobra ideja poslati Aleksandra Martinovića.

I tu dolazimo do toga da ako sad treba da se čeka, a nešto se ne čini da ovi što su na vlasti mnogo brzo misle, pa enormno će se paori načekati. A problem je u tome što svaki dan tog čekanja donosi jasnu i egzaktno merljivu štetu. Dakle, konačna neka poruka je da se ne može graditi vladavina prava na taj način što ćemo sve zanemariti - i činjenice i pravo.

Da bi do suštinske promene došlo, prvo morate da imate samopoštovanje, svest o solidarnosti i o tome da su promene moguće.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Beba uspavala tatu

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati