Društvo i ekonomija

D. Ljutić

10. 07. 2024. 10:22 8

BIZNIS PATRIOTIZAM Čekajući TRAMPA na Andrićevom vencu

Nema sumnje da bi i bez prodaje Generalštaba naša vlast bila naklonjenija Donaldu Trampu. Razlika je samo u tome da su ranije ti dogovori bili uglavnom politički isplativi, a sad su i ekonomski. Tako se očekuje da srpska vlast dobije naklonost Trampa preko Džareda Kušnera jer se radi o nekom ko mu je blizak, a što će naknadno otvoriti mogućnost za dalje investicije. Tu iz prikrajka vrebaju SNS biznis patriote. Predsednički izbori su 5. novembra i posao ne može da čeka.

Valja već sada biti dobar sa Donaldom Trampom, piše Frankfurter algemajne cajtung o građevinskim poduhvatima Trampovog zeta Džareda Kušnera u Beogradu.

Iako je na prvim izborima na kojima se Tramp kandidovao, Vučić podržao Hilari Klinton, rekavši da to radi zato što je pametan, ubrzo je počeo da pokazuje veliku naklonost prema tada novoizabranom predsedniku SAD. Tokom četiri godine njegovog mandata Vučić se hvalio da se rukovao s Trampom u pauzi zasedanja Generalne skupštine UN i kako je čak uspeo da ga zadrži na nekoliko minuta i pozove ga u posetu Srbiji. Svetski mediji su pisali i da je Vučić jedini svetski političar koji je podržao Trampa tokom masovnih demonstracija protiv rasizma u SAD. Ričard Grenel se u čitavoj ovoj priči pojavio kao karika povezivanja srpskih vlasti sa Trampom. U julu 2022. godine se prilikom predavanja na Fakultetu političkih nauka u Beogradu "pravdao" kako ga ne plaćaju srpske vlasti, navodeći da su to klevete i neistine.Tada je istakao da je došao u Srbiju sa grupom ljudi iz privatnog sektora kako bi videli mogućnosti za investiranje u regionu, a na pitanje da li će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, odgovorio je da bi mu bila čast. I čast mu se isplatila.

Zašto Vučić ponovo ulaže u Trampa? Moguće zaoštravanje Bajdenove politike prema Srbiji u drugom mandatu, u smislu podrške francusko-nemačkom planu i pojačanih zahteva ta demokratskim reformama, brinu Vučića više nego patriotska odbrana Kosova za domaću javnost. Zato bi on radije Trampa koji je tokom prvog mandata ponižavao Kongres i nije se obazirao na zakone, vređao je saveznike, pokušavao da potčini sudstvo, a nije podnosio ni kritike i želeo je kontrolu nad medijima. Neverovatna i dovoljno uočljiva sličnost.

Osim toga, bivši predsednik SAD izgradio je veoma bliske odnose sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, pa se shodno tome predsednik Srbije nada istom statusu. Vučić očekuje i da mu Tramp ne zameri bliskost sa Vladimirom Putinom koliko Bajden, koji bi mogao da pojača pritiske da se Beograd konačno izjasni i da izađe iz kolevke Moskve.

Međutim, upućeni u rad bivšeg američkog predsednika navode i da Vučićev optimizam oko Trampa može i da prevari. Tramp voli da diktira svoje uslove i politike i biznisa, što nije dobra vest za predsednika Srbije, koji takođe ne voli da sluša i radije bi da gospodari. U takvoj raspodeli on ne bi imao šta da traži.

Tačnije, isporučivao bi ono što Tramp zaželi.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Beba uspavala tatu

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati