Društvo i ekonomija

Direktno.rs

06. 07. 2024. 09:58 7

Novi DSS: Režim ubrzano zadužuje Srbiju za EKSPO

Nova Demokratska stranka Srbije upozorava javnost da je Vlada Srbije na samo jednoj sednici usvojila nekoliko zakona kojim se Srbija zadužila ili prolongirala otplatu dospelih dugova u vrednosti od skoro 2,5 milijardi evra. Realizacija projekta EKSPO očigledno je ogroman finansijski teret za Srbiju zbog čega država ubrzano uzima nove kredite uz odlaganje vraćanja postojećih i to pod nepovoljnijim uslovima od prvobitno potpisanih.

Vlada Srbije je usvojila i Narodnoj skupštini predložila:

- Zakone kojim se produžava rok za vraćanje jedne milijarde američkih dolara Vladi Arapskih Emirata i vraćanje jedne milijarde američkih dolara Fondu za razvoj Abu Dabija sa 2024. godine na 2026. godinu uz povećanje kamatne stope sa postojećih 2% na 4% i sa postojećih 3% na 4%;

- Zakon kojim se uzima kredit od 121,5 miliona evra od Francuske za nabavku francuske robe i usluga u vrednosti od najmanje 50% iznosa kredita;

- Zakon kojim se uzima kredit od 42 milijarde dinara za izgradnju Nacionalnog stadiona čije će vraćanje početi 2027. godine.

Novi DSS smatra da održavanje EKSPO izložbe može imati pozitivnih efekata za Srbiju, ali su izostanak analize opravdanosti nekih projekata i usvajanje lex specialis kojim je suspendovana primena Zakona o javnim nabavkama učinili ovaj projekat daleko skupljim nego što je realno. Poslanici Novog DSS ozbiljno će se pripremiti za skupštinsku raspravu kako bi javnosti ukazali na štetnost ekonomske politike zasnovane na zaduživanju i ugovaranju poslova mimo javnosti. Poslanici Novog DSS predložiće i formiranje posebnog skupštinskog tela zaduženog za praćenje realizacije projekta EKSPO kako bi bila uspostavljena kontrola trošenja sredstava za ovaj, za sada, krajnje netransaparentan projekat.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Pazi, vruće!

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati