Društvo i ekonomija

[ Izvor: Vijesti.me ]

02. 07. 2024. 19:35 8

Plac Svetozara Marovića kupio biznismen iz Srbije

Privrednik iz Srbije Radovan Milojević, vlasnik firme "Stublina", kupio je plac od dve i po hiljade kvadrata na bečićkom šetalištu kod nekadašnjeg hotela "Naftagas" od britanske of šor firme "Fifth avenue investments limited", koja je povezivana sa odbeglim budvanskim šefom kriminalne grupe Svetozarom Marovićem i njegovom nekadašnjom savetnicom Oliverom Ilinčić.

To potvrđuje list nepokretnosti u koji su "Vijesti" imale uvid, a u kome se firma "Stublina" zvanično od 26. juna vodi kao vlasnik atraktivne parcele.

Plac je kupljen, po svoj prilici, za četiri miliona evra, na koliko je upisana hipoteka banke na ime kreditnog zaduženja kompanije "Stublina".

- Založno pravo - hipoteka i reda u iznosu od 4.000.000 sa rokom otplate od 120 meseci u korist NLB banke ASd Podgorica sa zabeležbom zabrane otuđenja i opterećenja nepokretnosti bez pisane saglasnosti hipotekarnog poverioca - piše u katastarskoj evidenciji kao teret na parceli.

Firmu "Stublina", kako piše u Centralnom registru, osnovala je istoimena firma iz Stojnika kod Aranđelovca, a Milojević se vodi kao izvršni direktor.

Time firma "Fifth avenue investments limited", koju je kontrolisao nekadašnji poslovni dvojac Marović - Ilinčić, a koji se dugo godina nalazio pod istragom Specijalnog državnog tužilaštva, više nema imovinu u Bečićima. Nedavno je plac kod Svetog Tome, stotinak metara udaljenog od sada prodate parcele, prešao u ruke britanske kompanije "Luss investments LP", beogradskog biznismena Zorana Mitrovića. Time je omogućeno da se obavi prodaja parcela kod "Naftagasa".

Milojević, poznati srpski privrednik iz Stojnika kod Araneđolovca, koji je u Srbiji pre 30 godina pokrenuo biznis i napravio kompaniju koja je lider u proizvodnji artikala iz oblasti okova za aluminijumsku stolariju, ovim je proširio svoj turistički biznis u Crnoj Gori, odnosno u Budvi.

Naime, njegova kompanija je pre nekoliko godina tik uz novokupljeni plac na kome je ucrtana gradnja hotelskih sadržaja, izgradila luksuzni hotel "Katamare", koji vodi kćerka firma "Stublina hotel group".

Da Milojeviću nije stran ni turistički biznis, svedoči i činjenica da je kupio hotele koji su činili okosnicu turizma u Bukovičkoj banji i Aranđelovcu "Staro zdanje" i "Šumadija".

Prodaja parcele u Bečićima dogodila se nakon što je početkom godine “Fifth avenue investments” posle decenije izmirila poresku obavezu prema Opštini Budva. Navodno je izmireno 250 hiljada evra na ime poreza na nepokretnost, ali “Vijestima” nikada nije iz Opštine odgovoreno da li su plaćene i kamate, te da li je kompaniji povezanoj sa Marovićem oprošten i deo dugovanja na ima zastare.

Nakon što je Opština ekspresno zatražila od budvanskog katastra da se izbrišu hipoteke sa dve parcele u Bečićima, koje su oslobođene tereta, deblokirana je i jednospratna poslovna zgrada od 700 kvadrata u centru naselja Sveti Stefan, u kojoj je nekada bio restoran "Golubinj", a koji je takođe bio pod "šapom" lokalne uprave.

Nakon toga "Fifth avenue" je ostala bez imovine i vlasnici atraktivnih parcela, na kojima je ucrtana višespratna gradnja na peni od mora, postali su srpski biznismeni.

"Fifth avenue" je još pre tri godine podnela Opštini Budva, odnosno tadašnjem glavnom gradskom arhitekti zahtev za davanje saglasnosti na idejna rešenja gradnje kula na dvema parcelama u Bečićima.

Tadašnji glavni gradski arhitekta Vladan Stevović odbio je da da zeleno svetlo da se gradi na placu kod Svetog Tome, dve kule od po 10 i 12 spratova, kao i na parceli kod "Naftagasa" hotela sa pet zvezdica koji bi imao garažu, prizemlje i deset spratova, sa 142 smeštajne jedinice.

Milojević je za "Vijesti" rekao da ne poznaje Marovića i Ilinčić.

- Tačno je da smo kupili plac na bečićkom šetalištu kod nekadašnjeg hotela "Naftagas", ali nije mi poznato da su Svetozar Marović i Olivera Ilinčić imali bilo kakve veze ili vlasništvo nad pomenutom firmom, a njih nikada nisam upoznao niti sreo. Kroz urađenu proveru dokumentacije za plac navedena lica se nisu pominjala. Hronologiju upisa vlasništva prodavca nad placem nismo radili jer se za istim nije ukazala potreba - kazao je Milojević.

On je kazao da je plac kupljen za navedeni iznos uz podršku lokalne komercijalne banke, te da je ugovor transparentan i dostupan svim nadležnim institucijama.

- Planiramo proširenje našeg biznisa i hotelskih kapaciteta, u skladu sa urbanističkim parametrima za predmetnu lokaciju - kazao je Milojević.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


In memoriam

Zoran Živković [01.07.2024.]




Video dana

Da ne pokvasi šapice

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati