Društvo i ekonomija

[ Izvor: Vreme ]

14. 06. 2024. 07:06 11

Gde god kreneš, GORIVO JEFTINIJE nego u Srbiji

Da li kroz Makedoniju, da li u Crnu Goru, Hrvatsku ili Bugarsku… Svuda je gorivo bitno jeftinije nego u Srbiji. Litar benzina u Srbiji košta 1,61 evro (189 dinara), a dizela 1,70 evra (199 dinara). Tako gorivo u Srbiji, pred sezonu letnjih odmora, ostaje među najskupljima u regionu. Praktično, na koju god stranu bi turista iz Srbije autom krenuo na letovanje, više mu se isplati da toči - van Srbije.

Kad je u pitanju omiljena destinacija Grčka - u kojoj je benzin sa 1,90 evra među najskupljim u EU, ali je nafta (1,63) jeftinija nego u Srbiji - prolazi se kroz Severnu Makedoniju, gde je gorivo najjeftinije u regionu. Tamo litar benzina košta 1,30 evra, a dizel svega 1,16 evra. I u Crnoj Gori je sve jeftinije nego u Srbiji. Trenutno benzin košta 1,54 evra, a dizel je osetno jeftiniji sa 1,41 evra, navodi Vreme.

Gorivo je jeftinije i u Hrvatskoj (benzin 1,55, a dizel 1,54), a ko put hrvatskog primorja krene kroz BiH, tamo bi trebalo da natoči jer je tek nešto malo skuplje nego u Severnoj Makedoniji. Za put ka bugarskom primorju - ili kroz Bugarsku do Turske - svakako je isplativije točiti u Bugarskoj koja ima najjeftinije gorivo u celoj Evropskoj uniji. Tamo litar benzina staje 1,34, a dizela 1,32 evra.

Sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović nedavno je za RTS rekao da će blagi pad cena iz prethodnih sedmica ostati.

- Leto je uvek period malo veće potrošnje benzina, tako da i očekujem da će se tu negde cena i zaustaviti na ovom nivou, jer sad će biti veća potražnja - rekao je Mićović.

U Srbiji je to, doduše, prilično visok nivo. Čak i u poređenju sa zemljama EU, benzin u Srbiji je u nivou proseka - ali je fizel među najskupljijima. Trenutno cent ili dva više po litru plaćaju jedino Italijani, Danci i Irci.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 11

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Idolatrija

Zoran Živković [21.06.2024.]




Video dana

Prevrtljiv pas

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati