Društvo i ekonomija

[ Izvor: Penzionisani ]

10. 06. 2024. 08:18 3

KOLIKO KOŠTA da sami sebi obezbedite penziju

Ako niste sigurni da li ćete imati minimum staža za penziju (15 godina), ili jednostavno želite da u starosti imate veće prihode, doprinose možete uplaćivati i sami.

Naime, Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje to omogućava na osnovu člana 15. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Ali, s inflacijom, i ove osnovice za uplatu doprinosa rastu, pa su od januara 2024. godine u odnosu na prethodni period više za 14,6 odsto (zbog usklađivanja sa kretanjem zarada u prethodnoj godini).

Međutim, najniža stopa uplate i dalje je ostala pristupačna.

Naime, stopa doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje je 24% od osnovice, što znači da će se mesečni izdatak kretati u rasponu od 9.634,32 do 137.632,80 dinara.

Najniža mesečna osnovica za plaćanje doprinosa za PIO

Najnižu mesečnu osnovicu doprinosa, u skladu sa članom 37. Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, čini iznos od 35% prosečne mesečne zarade u Republici isplaćene, odnosno ostvarene u periodu za prethodnih 12 meseci počev od meseca septembra u tekućoj godini, za koji period su objavljeni podaci republičkog organa nadležnog za poslove statistike, ako ovim zakonom nije drugačije određeno.

Podatak o najnižoj osnovici (35% prosečne mesečne zarade u Republici Srbiji isplaćene za period X/2022 - IX/2023), objavljen je u "Službenom glasniku RS", br. 115/23 i primenjuje se od 1. januara 2024. godine.

Najniža mesečna osnovica doprinosa, koja je u primeni od 1. januara do 31. decembra 2024. godine, iznosi 40.143 dinara.

Najviša mesečna osnovica za plaćanje doprinosa za PIO

Najvišu mesečnu osnovicu doprinosa, u skladu sa članom 42. Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje čini petostruki iznos prosečne mesečne zarade u Republici isplaćene, odnosno ostvarene u periodu za prethodnih 12 meseci počev od meseca septembra u tekućoj godini, za koji period su objavljeni podaci republičkog organa nadležnog za poslove statistike, ako ovim zakonom nije drugačije određeno.

Podatak o najvišoj osnovici (petostruki iznos prosečne mesečne zarade u Republici Srbiji isplaćene za period X/2022 - IX/2023), objavljen je u "Sl. glasniku RS", br. 115/23 i primenjuje se od 1. januara 2024. godine.

Najviša mesečna osnovica doprinosa, koja je u primeni od 1. januara do 31. decembra 2024. godine, iznosi 573.470 dinara.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Pazi, vruće!

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati