Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

04. 10. 2024. 22:34 6

Srbija dobila investicioni rejting

U najnovijem izveštaju agencije Standard end Purs (S&P) Srbiji je podignut kreditni rejting na nivo BBB-, saopšteno je iz Predsedništva Srbije.

Kako se navodi u saopštenju nije samo oznaka i ocena, već predstavlja prekretnicu za ekonomsku putanju naše države.

"Današnje podizanje rejtinga predstavlja prelomni trenutak za Srbiju i naše kompanije. On otvara vrata za niže troškove finansiranja, većem pristupu međunarodnim tržištima kapitala i povećanom poverenju investitora. Srpske kompanije će od sada lakše, brže i pod povoljnijim uslovima moći da privlače strane investicije, čime se krči i utire put za rast, inovacije i otvaranje novih radnih mesta u različitim sektorima naše privrede", navodi se u saopštenju i dodaje:

- Za sve privredne aktere u našoj zemlji, ovaj IG (investicioni rejting) status unapređuje celokupno poslovno okruženje.

Podsećamo, Srbija je kod S&P imala kreditni rejting BB+, dok kod druge velike agencije Fič (Fitch) trenutno ima rejting BB+ sa pozitivnim izgledima, što je tzv. špekulativni ili neinvesticioni rejting, ali samo jedan korak ispod investicionog rejtinga.

Kod treće agencije, Mudiz (Moody’s), rejting Srbije je Ba2, što je dva nivoa ispod investicionog.

Ukoliko bi dugoročne hartije od vrednosti Srbije dobile investicioni rejting, našle bi se na radaru brojnih investicionih i penzionih fondova koji ne ulažu u špekulativne hartije, već samo one sa investicionim rangom. To bi eventualno moglo dovesti do smanjenja kamatnih stopa na javni dug koje bi Srbija morala da plaća.

Takođe, s obzirom da rejting agencije dubinski analiziraju stanje ekonomije i javnih finansija zemlje, njihova ocena služi i kao indikator za privatne investitore.

Srbija ima bolji investicioni rejting od zemalja u regionu, kao što su Bosna i Hercegovina (B+ i B3), Crna Gora (B+ i B1‚), Albanija (BB- i B1) i Severna Makedonija (BB-).

Međutim, zaostajemo za članicama Evropske unije (EU) iz regiona, kao što su Hrvatska (BBB+ i Baa2), Bugarska (BBB i Baa1), Rumunija (BBB- i Baa3) i Slovenija (AA- i A3).

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Pazi, vruće!

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati