Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova.rs ]

28. 05. 2024. 15:57 2

Firma koja je dovozila fantomske birače iz RS dobila novi milionski posao od države

Elektroprivreda Srbije je pre tri nedelje dodelilamilionski vredan posao obezbeđenja grupi ponuđača, među kojima su i dve poznate firme bliske Srpskoj naprednoj stranci. Reč je o "čuvenom" "Dobergardu" koji je dobio niz ugovora od države, kao i firmi "T&M Group Solutions" koja je postala poznata u vreme decembarskih izbora. Tada je otkriveno da su njena vozila dovozila fantomske birače iz Republike Srpske na beogradske lokalne izbore.

Elektroprivreda Srbije (EPS) je 8. maja sklopila ugovor za posao fizičko-tehničkog obezbeđenja objekata, a posao je dobila grupa firmi među kojima su dobro poznati "Dobergard" i "T&M Group Solutions".

Inače, direktor i suvlasnik ove firme je Dane Šijan, veoma blizak vladajućoj SNS, kojoj je u više navrata davao potpis podrške. To mu se, očigledno, isplatilo, pa je "T&M" (u konzorcijumima) u izbornoj godini, 2023, sklopio ugovore čija ukupna vrednost prelazi 213 miliona evra.

Interesantno je da je Šijan zajedno sa rukometašem Vladimirom Mandićem, sinom Momčila Mandića, nekadašnjeg ministra pravde u Vladi osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića, priveden u Crnoj Gori uoči lokalnih izbora u Nikšiću u martu 2021. godine, a oni su se sumnjičili da su u Crnu Goru nelegalno unosili novac i pomagali koaliciji okupljenoj oko proruskog Demokratskog fronta. Njima je crnogorska policija je 14. oktobra 2022. na graničnom prelazu Metaljka iz pravca Bosne i Hercegovine, uručila rešenje o zabrani ulaska, jer je utvrđeno "da postoje razlozi nacionalne bezbednosti, koji su poznati Agenciji za nacionalnu bezbednost."

Prvi posao od EPS-a, ko zna koji od države

"Dobergardu" ovo možda jeste prvi posao od EPS-a, kako se navodi na Portalu javnih nabavki, ali nikako nije prvi unosni posao od neke državne firme. Tako je ova kompanija verovatno najpoznatija po tome što je sa Elektrodistribucijom u oktobru 2023. godine sklopila ugovor o očitavanju brojila za struju.

"Dobergard" je takođe dobio posao obezbeđenja Beogradske tvrđave na Kalemegdanu, vredan oko 70 miliona dinara (gotovo 600.000 evra), a tu firmu angažovala su lokalna komunalna preduzeća, poput Vodovoda, Zelenila, Javnog osveteljenja…, ali i RTS, Pošta, APR i drugi.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Beba uspavala tatu

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati