Društvo i ekonomija

D. Ljutić

29. 05. 2024. 05:54 11

GENIJALAN PLAN Od prodavca u dućanu do specijalca u Kobrama

Nakon prošlogodišnjeg fijaska sa nazovi specijalcima, jer je selektivnu, osnovnu obuku od navodno hiljada prijavljenih (a moglo je da se konkuriše i samo sa završenom osnovnom školom) prošlo njih svega 250 za tri elitne jedinice, 63. padobransku brigadu, 72. brigadu za specijalne operacije i odred vojne policije za specijalne namene "Kobre“, usledilo je i svojevrsno otkriće mudraca u srspkoj vojsci, da, ipak, neko ko u 21. veku nije mogao da dogura dalje od završene osnovne škole, ne može biti specijalac u savremenom tehnološkom dobu. Ne odustaju. Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije raspisaće sledeći ciklus konkursa za prijem novih pripadnika u 72. brigadu za specijalne operacije i Odred vojne policije specijalne namene "Kobre" od 1. juna do 31. jula.

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije raspisaće sledeći ciklus konkursa za prijem novih pripadnika u 72. brigadu za specijalne operacije i Odred vojne policije specijalne namene "Kobre" od 1. juna do 31. jula. Mladići i devojke, državljani Srbije, do 30 godina starosti, imaće priliku da do kraja jula podnesu prijave na konkurse za ove specijalne jedinice Vojske Srbije, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Mesto rada budućih pripadnika 72. brigade za specijalne operacije je u garnizonu Pančevo, dok će budući pripadnici Odreda Vojne policije specijalne namene "Kobre" raditi u Beogradu. Na konkurse se mogu prijaviti i kandidati koji nisu završili vojnu obuku sa oružjem, s tim što će, pre upućivanja na selektivnu obuku, morati uspešno da savladaju osnovnu vojnu obuku.

Dakle, ponovo konkurišu kandidati iz građanstva. Tu je otvoren prostor za poseban izbor, dakle uvođenje željenog nivoa stranačke podobnosti i podanička infekcija elitnih jedinica. To je prilika da se dobar deo specijalnog kontingenta namiri iz redova omladine sa završenom akademijom SNS-a. Po ranijim rezultatima konkursa, ni to im baš ne ide.

- U praksi to znači da na 100 kandidata, posle rigorozne provere, maksimalno ostane 30 odsto. Ako bismo mi teoretski imali odličan odziv na konkurs, (a do sad nemamo), morali bismo da imamo oko 25.000 prijavljenih kandidata da bismo eventualno zadržali 5.000. To je nemoguće i nerealno - navode naši sagovornici u vojsci Srbije.

Kad je predsednik Aleksandar Vučić govorio o novim pripadnicima vojske, nije govorio o specijalnim jedinicama, nego o "specijalcima". To i te kako upada u oči. Zadatak da ih formira dobio je svojevremno Miloš Vučević, osoba potpuno nepoznatih namena građaninu Srbije. I on se sa regrutovanjem kandidata za vojnike sa posebnim sposobnostima očigledno nije valjano pozabavio. Jer, potpuno je i dalje suluda zamisao poslati u specijalnu operaciju, u neprijateljsku pozadinu, i dati ljudima koji nisu u detinjstvu valjano savladali obavezno obrazovanje, neodgovorno je. Dati moderan snajper nekom ko nije savladao osnove fizike, jer neće umeti da izmeri ni jačinu vetra,  je van zdrave logike.

Odredu vojne policije specijalne namene "Kobre" čine oficiri i podoficiri i uslov za prijem u jedinicu je višegodišnje vojničko iskustvo, visoke ocene u radu, zbog specifičnog zadatka čuvanja najvažnijih državnih zvaničnika i protivteroristička dejstva. Tako je pred Vojnobezbednosnu agenciju veliki izazov. Naime, ova agencija je dužna da obavi proveru svakog od prijavljenih kandidata, što je poprilično zahtevan posao. Za vojnike 72. Specijalne i 63. Padobranske brigade, Vojne policije, bataljona posebne namene "Kobre" Gardijske brigade radi se bezbednosna provera. Bezbednosnu proveru za tako veliki broj novih specijalaca nemoguće je završiti ni za dve godine. Postavljanjem pitanja o valjanosti kandidata, narušila bi se "demokratska praksa" ovdašnjeg režima da se o najvažnijim stvarima ne razgovara.
Ali, barem za sad, namera da će samo dobro plaćena vojska od dve hiljade evra (i policija), omogućiti da vođa i dalje ostane na vlasti, moraće da sačeka novu regrutaciju. Prošle godine im je predsednik Srbije dodatno podigao moral rekavši - "biće teških stvari, nekad malo mesa, više kostiju, ali jesi li vojnik ili nisi?".

Stvaranje svojevrsne pretorijanske garde, kao želja režima preplašenog od nemoći, da štiti velikog šefa, jeste legitiman čin. Valjda. A ti "specijalci" ima da tuku samo one koji ne mogu da se brane. Valjda.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 11

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Beba uspavala tatu

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati