Društvo i ekonomija

D. Ljutić

27. 05. 2024. 21:17 15

Duga istorija beščašća: Sve je dozvoljeno kad ste ŽELJKO MITROVIĆ

Željko Mitrović, vlasnik TV Pink, na svom X profilu objavio je snimak na kojem se vidi kako iz samostrela, lukom i strelom ispaljuje minobacačku minu koja potom eksplodira. Očigledno, kao i Aleksandru Vučiću, sve mu se može, jedino se još nije go skinuo pred kamerama i u direktnom prenosu izveštavao o bitnim, patriotskim stvarima za Srbiju. Zbog bačene petarde je jedan penzioner završio u zatvoru u kome je kasnije ubijen. Sistem savršeno funkcioniše. Na stranu što je mina verovatno lažna, plastična, efekat dejstva montiran. Suština je u njegovoj poruci, "mogu da vam radim šta hoću".

Vojni analitičar Aleksandar Radić kaže da je u pitanju "veoma opasna egzibicija kakvu svet nije video", da nadležni moraju odmah da uhapse Mitrovića, kao i da je to što radi apsolutno zabranjeno. Izgleda da ono učenje na istorijskim greškama ovde kod nas ne funkcioniše, naprotiv, one se ponavljaju. Mitrovićeva medijska podrška vlasti, u kombinaciji sa džiberskom zabavom, predstavlja reprezentaciju naprednjačke igre sa životom i smrću. U novoradikalskoj državi nema ni pomena o uređenom pravnom sistemu. 

Život je žilav. Moraju sledbenici ovog režima da postanu neko drugo biće kako bi mogli da prežive u tom svetu koji nas neće ovakve kakvi smo, nikakvi. Željko Mitrović veoma dugo demonstrira ovom narodu, da ništa ne može da učini a da to njegovi talasi ne bi omeli. To je činjenica do koje mere se tu nalaze resursi vaspitavanja Pinka i budućih dobrih građana Srbije. Svako se zadužuje kod sledećeg ili svako krade od sledećeg, i u jednom trenutku to mora sve da se skrši. Jer, više onaj poslednji neće imati šta da ukrade.

Danas je uticaj Pinka veći nego što je bio devedesetih godina, u vreme Slobodana Miloševića. Tada je uglavnom služio za zabavu i širenje nove, turbofolk kulture, a danas, osim te uloge koju je zadržao, njegova moć se proširila i na informativni program, tako da predstavlja mejnstrim medij u Srbiji. "Umobolni, retardirani, zadrigli, dripac, lopina, kriminalna bitanga, gmaz, strani plaćenik, svinja, tarantula…", samo su neke od kvalifikacija upućene ličnostima kojima se obraćao preko svoje televizije. Pink je napravljen sa idejom da proširi uticaj na mlađu populaciju. Njegov zadatak je i sada da proizvede kulturni milje koji je potreban vlasti. Taj put se ne gubi zbog iskazivanja poštenja. Zato što je reč o podudarnosti interesa Pinka i ove vlasti. A, treba i pomoći u razmišljanju, predsedniku Srbije.

Mitrović i njemu slični kontrolišu naše živote. Oni ljudi određuju kakva će nam biti budućnost. Oni nam određuju kakvo ćete mišljenje imati. Kada ćemo se osvestiti? Punih šest godina nema odgovora na pitanje ko je ubio Olivera Ivanovića. Isto toliko ne znamo ni ko stoji iza sramnog spota koji je emitovan na televiziji Pink, a kojim je Ivanović označen kao "legitimna meta".

Vlasnik Pinka Željko Mitrović evo već godinu dana pokušava da sazna ko je platio njegovo emitovanje, dok porodica ima svoje pretpostavke. A one vode ka Srpskoj listi. U međuvremenu, Zadužbina Milana Mladenovića sprema tužbu protiv vlasnika TV Pink jer neovlašćeno "obrađuje" pesme kultne Ekatarine Velike. Kažu, hteo je da kupi prava, ali njima ne pada na pamet da to dopuste.

Elem, ukoliko u Srbiji dođe nekad do političkih promena, lakmus papir za proveru da li su one stvarne i da li će zaista dovesti do željenih društvenih promena, upravo će biti Željko Mitrović i njegova medijska imperija. Kada je svojevremeno najavljen marš nekadašnje ekipe "Srbija protiv nasilja" na njegovu televiziju, Mitrović je zapisao na društvenim mrežama da je privatna svojina svuda, pa i u Srbiji, neprikosnovena. Zaboravio je, pritom, da nacionalna dozvola nije privatna već javna svojina.

Osim toga, veoma je upitno čiji je ustvari njegov privatluk, koji je stvoren u velikoj meri zahvaljujući bliskosti sa državom, odnosno novcem građana. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 15

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati