Društvo i ekonomija

[ Izvor: Slobodna Evropa ]

22. 05. 2024. 18:11 4

Srbija i Rumunija grade hidroelektranu Đerdap 3

Izgradnju hidroelektrane (HE) Đerdap 3 Vlada Srbije proglasila je projektom od posebnog značaja, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije (MRE). Kako MRE navodi u objavi 20. maja, taj strateški objekat na reci Dunav radi se u koordinaciji sa Rumunijom i jedan je od najvećih u regionu. Dodaje se da su za izgradnju te hidroelektrane formirani timovi u Srbiji i Rumuniji, kao i da su završeni generalni projekat i prethodna studija opravdanosti.

Kako stoji na sajtu Elektroprivrede Srbije (EPS), planirano je da Đerdap 3 bude reverzibilna hidroelektrana na 1007. kilometru Dunava. Voda bi se zahvatala iz Đerdapskog jezera i pumpala u dva gornja bazena u periodima kada elektroenergetski sistem Srbije ima višak električne energije. U danima najvećeg opterećenja radila bi kao akumulaciona elektrana.

Planirano je da sve tri elektrane u sistemu Đerdap imaju ukupnu snagu od 2.400 megavata. Dve postojeće hidroelektrane snage su 1.605 megavata. U ukupnoj godišnjoj proizvodnji struje u državi učestvuju sa 20 odsto. Saopšteno je i da su Srbija i Rumunija usaglasile memorandum o razumevanju za izgradnju gasne interekonekcije između dve države i da se uskoro očekuje njegovo potpisivanje, piše Slobodna Evropa.

- Taj projekat važan je zbog diversifikacije snabdevanja prirodnim gasom i dodatne sigurnosti snabdevanja potrošača - navelo je MRE.

Planirano je da gasovod od Mokrina u Srbiji do granice sa Rumunijom, dužine 13 kilometara i vredan 12 miliona evra, bude završen 2026. godine. Rumunski deo ovog gasovoda dugačak je 85 kilometara i gradi se iz podrške Evropske unije. Dve strane razgovarale su i o zajedničkim planovima za povećanje kapaciteta za prenos električne energije na srpsko-rumunskoj granici za oko 500 megavata.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Idolatrija

Zoran Živković [21.06.2024.]




Video dana

Po starom, tradicionalnom receptu

Anketa

Da li će Srbija proći grupu na Evropskom prvenstvu?

Rezultati