Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova ekonomija ]

15. 05. 2024. 18:43 1

Republika Srpska od Srbije dobila skoro 100 miliona evra

Iz Srbije je do sada, u okviru mehanizma specijalnih i paralelnih veza, u Republiku Srpsku stiglo 95,9 miliona evra za finansiranje brojnih projekata. Ipak, mnogi od njih još uvek nisu ni izbliza okončani, sredstva za neke su preusmeravana, a bilo je optužbi i za nenamensko trošenje novca.

Donacijama iz Srbije najviše je finansirana ili sufinansirana izgradnja i adaptacija škola, vrtića, zdravstvenih ustanova, sportskih dvorana, lokalnih puteva i vodovodne i kanalizacione infrastrukture.

- Donacije su namenjene za podršku realizaciji kapitalnih projekata, podršku budžetima, saniranje posledica izazvanih pandemijom virusa korona - istakli su za CAPITAL u Ministarstvu finansija Republike Srpske, prenosi Nova ekonomija.

Međutim, pored tih velikih projekata nabavka sanitetskih vozila za brojne lokalne zajednice finansirana je upravo iz donacija Srbije, dok za luksuzna vozila funkcionera novca u budžetu nije falilo.Takođe, Srbija je donirala sredstva i za budžete pojedinih lokalnih zajednica. U proteklih pet godina, Srbija je donirala čak 16 sanitetskih vozila za lokalne zajednice u Republici Srpskoj, a cena jednog takvog vozila je oko 50.000 evra. To ne bi bilo ništa čudno, da se vozila funkcionera ne nabavljaju direktno iz budžeta Republike Srpske i lokalnih zajednica, dok se za sanitetska, koja su preko potrebna za prevoz najugroženijih pacijenata, čekaju donacije.

O kakvom paradoksu se radi, najbolje se vidi iz primera da je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik za luksuzni mercedes prošle godine izdvojio skoro 159.000 evra, za šta bi, prema ovoj računici, mogla da se kupe čak tri sanitetska vozila.  Samo u prvih pet meseci 2023. godine, zvaničnici u Republici Srpskoj i BiH za luksuzna vozila su potrošili čak 5,1 milion evra, a za taj novac moglo je da se kupi više od 100 sanitetskih vozila.

Damjan Ožegović iz organizacije "Transparency international BiH" istakao je da je neodgovornost javnih funkcionera najvidljivija kada je u pitanju njihov lični luksuz o javnom trošku, dok za potrebe građana, i to najugroženijih kategorija nemaju sluha.

Dok za budžet predsednika Republike Srpske Milorada Dodika novca ne fali, te mu je i ove godine obezbeđeno 28,5 miliona evra, budžeti pojedinih lokalnih zajednica su bili prinuđeni da "kao ozebli sunce“ čekaju donacije iz Srbije. Najsvežiji takav primer je svakako opština Bileća, kojoj je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je tamo nedavno bio u poseti, obećao pomoć od milion maraka (oko 510.000 evra). Naime, Bileća nije u stanju da redovno plaća milionski dug za obveznice, zbog čega je bila pokrenuta prinudna naplata.

Opšte je poznato da ova opština godinama muči muku sa finansijama, a milion maraka koji će dobiti od Srbije iskoristiće da izmire poreski dug i zaostale plate. Kada su u pitanju donacije lokalnim budžetima, Srbija je ranije donirala oko 1,8 miliona evra budžetu Kozarske Dubice, oko 1,5 miliona Kostajnici, kao i 1,4 miliona evra Nevesinju. Srbija je sufinansirala i izgradnju rusko - srpskog hrama u Banjaluci sa 2,5 miliona evra. Kada je položen kamen temeljac, dan uoči lokalnih izbora 2018. godine, rečeno je da će ovaj hram biti završen za 18 meseci. Ipak, ni nakon šest godina radovi još nisu blizu kraja.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati