Društvo i ekonomija

[ Izvor: Danas ]

15. 05. 2024. 13:07 4

Rubrika na Radio Beogradu ukinuta, RTS negira da je zbog slušaoca koji je kritikovao Vučića

Rubrika "Pitanje jutra" u okviru emisije "Uhvati dan" na Radio Beogradu 1 ukinuta je nakon što se uključio slušalac koji je kritikovao predsednika Srbije Aleksandra Vučića, saznaje Danas. Nakon toga, urednicima su u potpunosti oduzete uređivačke nadležnosti, te prebačene na direktora Milana Nedića, navodi se u tekstu. Ipak, pomenute navode RTS je negirao za Danas.

Emisija "Uhvati dan" na Radio Beogradu 1 dugo je imala rubriku "Pitanje jutra", u okviru koje su se građani uključivali i komentarisali najrazličitiji spektar tema - od pucanja vodovodnih cevi do ozbiljnijih društvenih problema.

Prema informacijama do kojih je Danas došao, rubrika je ukinuta nakon "incidenta" kada se jedan od slušalaca uključio i uputio kritiku na račun Aleksandra Vučića.

Ove navode za Danas su negirali iz RTS-a.

- Na početku septembra 2023. godine kolegijum Prvog programa Radio Beograda i urednici emisije "Uhvati dan" podržali su novi koncept emisije u kome su neke rubrike prestale sa emitovanjem, nekima je promenjen termin, a na zahtev slušalaca su uvedene nove. Veći akcenat stavljen je na reportere, na komunikaciju preko društvenih mreža, na tematske priče i više servisnih informacija, jer je to jedini jutarnji program u radijskom etru koji ima dominantno informativne sadržaje. I dalje postoji kontakt program u trajanju od sat vremena svakog prvog ponedeljka u mesecu. Radio Beograd 1 nije prekinuo komunikaciju sa slušaocima, samo je promenio kanale komunikacije u skladu sa savremenim trendovima - navode iz RTS-a.

Istakli su da kao razlog za ukidanje pomenute rubrike ne stoje navodi o uključenju u program i kritikama na račun Vučića.

Ipak, navodno ukidanje rubrike "Pitanje jutra" nije bila jedina promena, već je generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević doneo rešenje 28. oktobra 2022. godine po kom je, mimo Statuta RTS-a, uređivačke odluke sa glavnih i odgovornih urednika preneo na direktora Radio Beograda Milana Nedića.

U rešenju, u koje je Danas imao uvid, umanjuju se urednička ovlašćenja glavnih i odgovrnih urednika, što u izvesnoj meri predstavlja kršenje Statuta JMU RTS-a.

Kako piše u rešenju, u svojstvu direktora Radio Beograda Milan Nedić je ovlašćen da "odlučuje o emitovanju programskih sadržaja na programima Radio Beograda i odlučuje o njihovom sadržaju i kvalitetu", što u praksi znači da su urednicima praktično oduzeta ovlašćenja da samostalno rade svoj posao.

Ipak, iz RTS-a su za Danas objasnili i drugu stranu priče.

- Rešenje o ovlašćenju doneto je na osnovu člana 43 Statuta, kojim generalni direktor odlučuje o pravima i obavezama zaposlenih. Budući da je Milan Nedić, pored toga što je imenovano lice, istovremeno i zaposlen u JMU RTS, rešenjem o ovlašćenju od 28.10.2022. godine, regulisana su i bliže njegova ovlašćenja, kao i ostalim imenovanim licima - kažu za Danas iz RTS-a.

- Direktor radija, na osnovu člana 54 Statuta, kao i po osnovu opisa posla iz ugovora o radu, ima ovlašćenje da upućuje generalnom direktoru predloge programskih sadržaja, a na osnovu predloga direktora programa, glavnih i odgovornih urednika programa, Kolegijuma generalnog direktora i Programskog kolegijuma. S tim u vezi, generalni direktor je direktoru radija preneo ovlašćenje da odlučuje o programskom sadržaju koji se emituje u okviru programa Radio Beograda - odgovor je RTS-a.

Pored toga, u spornom rešenju se navodi i da je direktor zadužen za koordiniranje i usmeravanje rada i programske koncepcije svih programa u okviru Radio Beograda, kao i da donosi operativne odluke i izdaje radne naloge kojima će se obezbeđivati da sam program Radio Beograda rade po jedinstvenoj organizacionoj uređivačkoj koncepciji.

On, prema rešenju, kao odgovorni organizator procesa rada na svim poslovima u okviru programa Radio Beograda im pravo i dužnost da izdaje pravila i daje uputstva o radu u okviru svojih ovlašćenja.

Ipak, uvidom u Statut, u pogledu ovlašćenja direktora Radio Beograda on je vrlo jasan, a u njemu ni reči nema o odlučivanju o emitovanju programskih sadržaja na programima Radio Beograda i odlučivanju o njihovom sadržaju i kvalitetu.

Pre potpisa generalnog direktora Dragana Bujoševića i pečata RTS-a, rešenje je zaključeno konstatacijom da isto treba dostaviti gotovo svima osim onima koji su njime direktno pogođeni. A to su urednici.

I ove navode u zvaničnom odgovoru Danasu RTS negira.

- Glavnim i odgovornim urednicima u okviru programa Radio Beograda, nisu oduzeta ovlašćenja koja se tiču uređivačke politike programskih sadržaja. Po članu 59 Statuta JMU RTS, kao i opisom posla iz ugovora o radu, definisano je da glavni i odgovorni urednici uređuju program i upravljaju procesom rada, kao i da predlažu generalnom direktoru programsku koncepciju i uvođenje novih medijskih usluga i sadržaja - piše u odgovoru.

Kako navode, redovno se održavaju programski kolegijumi na kojima se razmenjuju mišljenja i gde glavni i odgovorni urednici imaju mogućnost da daju svoje predloge direktoru radija i generalnim direktoru.

- Svi glavni i odgovorni urednici programa u okviru poslovne jedinice Radio Beograda, takođe imaju svoja rešenja o ovlašćenju, sa kojim su se svojim potpisom i parafom saglasili i koja su im uredno dostavljenja i po kojima operativno obavljaju svoje radne zadatke. Rešenje o ovlašćenju za direktora Radio Beograda, kao i sva ostala rešenja o ovlašćenju, dostavljaju se u skladu sa dostavnom naredbom. Konkretno rešenje, dostavljeno je, između ostalog i Radio Beogradu i po uobičajenoj internoj proceduri, nakon zavođenja, sačuvano u okviru internog sistema Therefore koji arhivira, čuva i distribuira poslovnu dokumentaciju - zaključuju iz RTS-a.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Medijska indoktrinacija

Zoran Živković [27.05.2024.]
Video dana

Iznenađenje!

Anketa

Ko je kriv za sve učestalije nasilje u Srbiji?

Rezultati