Društvo i ekonomija

[ Izvor: Telegraf.rs ]

24. 04. 2024. 14:50 0

Ako ste na otvorenom kada grmi, ovo ne radite

Jaka grmljvina trese Beograd, a očekuju se i obilni pljuskovi. Kada grmi, najbezbednije mesto su zgrade i kuće, i to naročito u velikim gradovima gde su zgusnuti i "ne štrče". Pored toga, dobra zaštita su i automobili.

Međutim, ako se nađete na otvorenom, jedan savet je posebno važan. Nipošto ne stajte ispod usamljenih stabala! Izbegavajte i vodu, jer ako mirujete u nekoj vodi dok udara grom, to je kao da vam neko baci električni uređaj kada se kupate u kadi.

Ako je čovek na otvorenom, poput polja na kojem nema čak ni drveća, najbezbednije da legne i sklupča se u fetusni položaj, tako da zauzima što manju površinu.

Ipak, gotovo da ne postoji šansa da, dok razgovarate telefonom ili ste u vozilu, stradate od udara groma.

- Ako dve osobe stoje na čistini i jedna ima mobilni telefon, a druga ne, rizik da dođe do udara groma je potpuno isti - objasnio je svojevremeno profesor u penziji Elektrotehničkog fakulteta Milan Savić.

Ako imate kišobran sa metalnim špicem na vrhu, a grmi i seva, rizično je. Kod nas godišnje od udara groma ili munje strada desetak osoba.

Električni uređaji u domaćinstvu uključeni u struju jesu opasnost, pogotovo ako su instalacije loše. Ono što nije neophodno, bolje je isključiti.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati