Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

08. 04. 2024. 09:53 11

"Državne novine" bez najave sastanka Vučića i Makrona

Rade Veljanovski, profesor u penziji na Fakultetu političkih nauka, uočio je da Politika i Novosti, za koje kaže da su "državne novine", nisu objavile najavu da se predsednik Aleksandar Vučić sastaje s francuskim kolegom Emanuelom Makronom. Kaže da ga je to zaprepastilo, ali da se iza toga krije pokušaj da se sakriju glavne teme tog sastanka.

- Uzeo sam jutros novine i zaprepašćen sam kada vidim da nema najave da je predsednik u poseti Francuskoj, nema na naslovnicama Politike, Novosti, Danasa. Za Politiku se odavno zna da je državna novina, Novosti isto. Ali zanimljivo je i pitanje je - šta to znači. Da li pokušava da se sakrije da će glavna tema biti nešto drugo od onoga što se stavlja u prvi plan ovih dana, kada smo slušali Vučića na 80 kanala - rekao je gostujući na televiziji N1 profesor Veljanovski.

On je podsetio da je predsednik najavio da će sa Makronom razgovarati o 14 tema, a u prvi plan je stavoi razgovore o veštačkoj inteligenciji, ekologiji, nuklearnim elektranama, nabavci vojnih aviona "rafala"…

- Kada je pre pet godina Makron bio u Beogradu, i tada je Francuska prodala Srbiji rakete "mistral" i potpisano je 20 ugovora. Ali dve poruke su bile glavni razlog posete: "nacionalizam nije patriotizam, to je mržnja prema drugim narodima i veroispovestima" i "Kosovo i Srbija su dve ravnopravne države u Evropi" - podsetio je profesor Veljanovski.

On ocenjuje da će se u okviru tog francuskog pogleda na stvari voditi i današnji razgovori u Parizu. Dodaje da će Makronovo glavno pitanje biti - "zašto sprečavate ulazak Kosova u Savet Evrope kada ste se saglasili da jedna i druga država onu drugu ne sprečava da ulazi u međunarodne organizacije", rekao je Veljanovski.

On naglašava da je to glavni razlog i da više ne može da bude da "hoćemo pa nećemo", da "smo pristali pa nismo", da predsednik međunarodnim faktorima kaže nešto kao da je potpisao, a onda domaćoj javnosti govori da će se protiv toga boriti.

Dodaje da će u Parizu biti razgovora i tome da Vučić ne treba da osporava ono što je nekada prihvatiti.

- Tamo će biti i priča o Srebrenici. A kada je bio ovde 2019. Makron je bio upravo na godišnjicu Srebrenice i zato je i rekao ono što je rekao, jer se zna šta o tome misli - napomenuo je Veljanovski.

Upitan kako će mediji izveštavati o svemu kada se poseta završi, on predviđa da će u prvom planu biti priče o ulaganjima, koja zaista i postoje, "a ovo što ne odgovara sadašnjoj zvaničnoj politici to će biti skrajnuto", ocenio je profesor.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 11

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati