Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova ekonomija ]

04. 04. 2024. 21:55 3

Rio Sava troši više novca nego pre obustave projekta "Jadar“

Kompanija "Rio Sava Exploration“ radi aktivnije i troši više novca nego u periodu kada je projekat "Jadar“ još uvek bio aktivan, odnosno pre nego što je državni vrh objavio da se projekat ukida. U finansijskim izveštajima za poslednje dve godine kompanija je knjižila rashode za izradu studije izvodljivosti, ali nije poznato koja studija im je bila potrebna nakon ukidanja projekta. Takođe, kompanija kontinuirano beleži i troškove za konsultanstke usluge i istražne radove, izjavili su predstavnici ekološke organizacije "Marš sa Drine“.

Organizacija je tokom konferencije u Medija centru navela da je ćerka - firma Rio Tinta od osnivanja do 2023. godine utrošila oko pola milijarde evra. 

- Zanimljivo je da je 219 miliona evra potrošeno zaključno sa 2021. godinom, a od 2022. godine do danas ostatak. U periodu kada kompanija nema projekat u Srbiji, kada su izgubljene sve dozvole, kada vodi devet upravnih sudskih postupaka pred Upravnim sudom Srbije – ona troši oko 300 miliona evra na nematerijalne usluge - rekao je na konferenciji advokat Sreten Đorđević.

On je ukazao da firma troši otprilike 100 miliona evra godišnje u periodu "kada nemaju nikakve investicije formalno u Srbiji, u periodu kada su i zabranjenje radnje koje su sporvodili do kraja januara 2021. godine“.

- Ono što mi ne možemo da vidimo, a što bismo voleli, jesu pojedine stavke u ovim ogromnim odlivima novca. Ako se kaže da je sve dato na konsultantske usluge, na izrade studije izvodljivosti, po kojim količinama i cenama je to urađeno? Da bismo to videli onda bi trebalo da zahtevamo od Poreske uprave ili kompanije Rio Sava Exploration ‘izveštaj o transfernim cenama’ za ove aktivnosti -  rekao je on navodeći da bi se tu moglo tačno utvrditi šta je i po kojoj ceni plaćeno.

Kako se vidi u finansijskom izveštaju i pratećoj dokumentaciji objavljenoj u APR-u, u 2021. godinu je na troškove proizvodnih uslugakompanija dala malo više od pet milijardi dinara (oko 42,9 miliona evra), najviše na troškove izrade bušotina, kao i izradu istražno- eksploatacionih bunara.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Gotove za tili čas

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati