Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

02. 04. 2024. 17:22 2

Račune za struju štampa Telekom, a ne EPS

Telekom Srbija u svom Printing centru štampa i račune za potrošače Elektroprivrede Srbije, saznaje portal N1.

Posao štampe mesečnih računa za utrošenu električnu energiju EPS je od kraja prošle godine poverio državnom teleoperatoru - Telekomu Srbija.

Štamparija Telekoma još nije preuzela štampanje svih računa za struju - iako štampa veći deo - ali bi u narednih nekoliko meseci celokupan posao trebalo da bude prebačen Telekomu.

Reč je o računima za više od tri miliona potrošača, koji su do sada štampani u više štamparija EPS-a.

Prebacivanje ovog posla na Telekom Srbija odvija se fazno i dugo je planiran, jer je, kako je rečeno za N1 - procenjeno da je to isplativije za sam EPS.

Inače, kako se navodi, Telekomova štamparija - takozvana služba za Printing centar pri Direkciji za IT podršku i ICT servise, koja se nalazi u Boleču, ima kapacitete da pored računa za fiksnu i mobilnu telefoniju, obaveštenja za određeni broj banaka, kao i računa za pojedina javna komunalna preduzeća, štampa i više miliona računa za EPS.

O tome koliko EPS, zapravo, šalje papirnih računa potrošačima, govorio je i direktor EPS-a Dušan Živković.

On je za RTS u decembru istakao da se "trenutno štampa oko 3,2 miliona računa za struju i da je cilj da se oni zamene digitalnim".

- Trenutno se štampa oko 3,2 miliona računa za struju. Oko milion i po izmiruje se u bankama, dok oko 270.000 potrošača koristi portal "Uvid u račun" - rekao je Živković srdinom decembra 2023.

Dali posao svom dužniku

Poveravanjem štampe računa Telekomu Srbija, EPS je, praktično, sklopio posao sa jednim od svojih najvećih dužnika.

Podsetimo, portal Nova.rs je u novembru pisao da se veliki broj kompanija, koje su u većinskom ili stopostotnom vlasništvu države, nalazi u top 20 najvećih dužnika Elektroprivrede Srbija.

Na prvom mestu je (bila) Železara Smederevo koja je u stečaju, a peta na toj listi je (bila) kompanija Telekom Srbija koja je EPS-u dugovala čak 1,3 milijarde dinara ili više od 11 miliona evra.

U februaru ove godine, Elektroprivreda Srbije (EPS) odbila je zahtev portala i lista "Nova" za slobodan pristup informacijama od javnog značaja i u odgovoru na upit navela da je spisak 20 najvećih dužnika "poslovna tajna".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Gotove za tili čas

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati