Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

28. 03. 2024. 11:02 3

Poljoprivrednicima kasne subvencije i povraćaj akcize

Poljoprivredni proizvođači u Srbiji rekli su da je mali broj njih dobio novac na ime subvencija po hektaru, a da kasni i povraćaj akcize za kupljeno gorivo.

Predsednik Udruženja poljoprivrednika Subotice Miroslav Matković rekao je za Betu da je ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković obećala da će subvencije biti isplaćene do 1. aprila kako bi imali novac za setvu, ali da ga je do sada dobilo samo oko 15 odsto članova tog udruženja.

- Subvencije se isplaćuju po malo, znam da je, što se tiče članova našeg uduženja, novac dobilo tek oko 15 odsto njih, a Tanasković je obećala da će nam isplatiti do 1. aprila da bi se pripremili za prolećnu setvu - rekao je Matković.

Dodao je da kasni i povraćaj akcize na kupljeno gorivo, a dogovor poljoprirednika i Vlade Srbije je bio da se novac vrati za 14 dana, nakon kupovine.

Predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata Dragan Kleut rekao je da 80 odsto poljoprivrednika, među kojima najviše ima onih koji su dobili rešenja za subvencije, ali i onih koji još čekaju taj dokument, još nije dobilo novac.

- Nismo dobili ni prvi deo subvencije od 18.000 dinara po hektaru, o drugi deo od 17.000 dinara, namenjen za kupovinu semena, niko i ne pominje iako je dogovorena ukupna subvencija od 35.000 dinara po hekaru - rekao je Kleut.

Ni akciza se, prema njegovim rečima, ne isplaćuje u dogovorenom roku od 14 dana, ima poljoprivrednika koji su kupili dizel i ni posle 40 dana nije im vraćeno, kako je dogovoreno, 50 dinara po litru.

Kleut je rekao da je setva "na pragu" i da je situacija "katastrofalna" jer su cene pšenice i kukuruza bagatelne, pa poljoprivrednici nemaju novac i ne mogu da počnu pripremu za prolećne radove.

Poljoprivrednici su rekli da je postupak za povraćaj akcize komplikovan i da većina mora da traži pomoć od poljoprivrednih službi. Objasnili su da kada na pumpi kupe gorivo, taj račun se automatski "zakači" u e-agraru za njihov broj gazdinstva, ali se novac ne vraća automatski, već mora da se piše zahtev da je gorivo kupljeno za određenu površinu.

Usporeno se, kako su rekli, u e-agraru proveravaju i parcele koje su zakupljene i za koje je uredno sklopljen ugovor o zakupu kod notara, nakon čega se odobrava pravo na subvenciju, a koliki će biti problem razrešiti stvarno komplikovane slučajeve "ne treba ni pričati".

Poljoprivrednici su 2023. godine, nakon protesta blokadom više putnih pravaca traktorima dogovorili sa Vladom Srbije subvencije od 35.000 dinara po hektaru i jeftinije gorivo, tako što će im od 179 dinara koliko za njih košta dizel samo na pumpama Naftne industrije Srbije, biti vraćeno 50 dinara po litru na ime akcize.

Zahtev poljoprivrednika je bio da im se omogući dizel, oslobođen akcize, ali Vlada Srbije nije pristala već je ponudila mogućnost da plate gorivo po punoj, ali povoljnijoj ceni od 179 dinara za litar, a da im se nakon toga vrati deo akcize od 50 dinara po litru.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati