Društvo i ekonomija

Direktno.rs

27. 03. 2024. 11:39 17

Jovanović pisao Porfiriju: Srbije nema na KiM, Srba je sve manje na KiM

Obraćamo Vam se sa velikim poštovanjem, uvažavanjem, ali i sa izvesnom nelagodnošću i dubokom zabrinutošću. Nelagodnost se očitava u tome što je možda neumesno napisati ono što je Vašoj Svetosti dobro poznato, a pogotovu u ovim martovskim danima kada se svi sa žalošću sećamo NATO agresije na SR Jugoslaviju iz 1999. godine i pogroma izvršenog nad srpskim narodom 2004. godine - piše u pismu Nove demokratske stranke koje je potpisao predsednik dr Miloš Jovanović.

Dalje se navodi:

- Vaša Svetosti, već dugo vremena sa svetog srpskog Kosova i Metohije ne stižu dobre vesti. Možda je i jedina dobra vest bila ona kojom je, nakon osam godina odbijanja, secesionističke vlasti na Kosovu sprovele odluku o vraćanju imovine manastiru Visoki Dečani. No, imajući u vidu prethodna iskustva, strepimo da ni ta odluka neće biti sprovedena.

Kao što je Vašoj Svetosti poznato, danas, u 2024. godini prisustvo države Srbije na Kosovu i Metohiji je sve manje, a posledično i u skladu sa takvim uređenjem, na Kosovu i Metohiji je i sve manje Srba. Nedopustive greške, neodgovorno, protivno prilikama, potrebama i zdravom razumu, neadekvatno delovanje i reagovanje svetovnih vlasti prisutno je počev od 2008. godine, a drastično izraženo od 2013. godine u vidu potpisivanja tzv. Briselskog sporazuma čiji se pogubni izraz ovaplotio u vidu prihvatanja Sporazuma o putu normalizacije odnosa Kosova i Srbije (tzv. Francusko-nemački plan) u Briselu 2023. godine i Aneksa o primeni tog Sporazuma u Ohridu.

Pogrom Srba, započet 2004. godine, time je zapravo neprekinut i zapravo samo izmenjen za potrebe secesionističkih ciljeva u obličje jednako plodotvorne, puzeće forme.

Tokom poslednjih deset godina sa svetog Kosova i Metohije iselilo se oko 45.000 Srba koji, budući izloženi nasilju šiptarskih secesionista, više nisu mogli živeti u potpunoj i bezizglednoj neizvesnosti da će se njihov položaj promeniti nabolje, a gotovo sasvim nezaštićeni od sopstvene države Srbije.

Danas, zapravo, na Kosovu i Metohiji države Srbije gotovo da i nema. Ostala je samo Srpska pravoslavna crkva, ali duboko strahujemo da će, ukoliko se politika države prema pitanju Kosova i Metohije ubrzo ne promeni, ostaće samo manastiri i crkve SPC, ali ne i njeni vernici.

Zato Vas, Vaša svetosti, duboko i ponizno molimo da se glas SPC, glas Vaše svetosti, češće, svakodnevno i glasnije čuje kako bi se time ohrabrio preostali srpski narod na Kosovu i Metohiji i da se kontinuirano daju saveti i podsticaji svakoj svetovnoj vlasti, sadašnjoj i svakoj drugoj, budućoj, te da se uz prizivanje mudrosti i odgovornosti odustane od politike prećutnog, puzećeg priznanja secesije Kosova i Metohije.

Stavovi Svetog arhijerejskog sinoda SPC jasni su i časni i stoga Vas molimo da ih u ovim dramatičnim danima, a radi opstanka srpskog naroda i srpske države, što češće upućujete javnosti, ne libeći se iznošenja ocene politike, kako prošlih, tako i sadašnje svetovne vlasti. Naprotiv. U ovim vremenima i u ovakvim okolnostima niko ne bi imao pravo da prigovori Crkvi da se neovlašćeno meša u politiku i u državne poslove, jer je važnost pitanja opstanka naroda daleko iznad svih drugih pitanja prava i nadležnosti Crkve u sekularnim državama.

Uvereni da će Srpska pravoslavna crkva, kao što je to i dosad bila tokom svog celokupnog viševekovnog postojanja, nastaviti da bude institucija koja merodavno i odlučujuće doprinosi opstanku srpskog naroda, podstičući njegovo jedinstvo i čuvajući njegov kulturni i nacionalni identitet, molimo Vašu svetost da primi izraze našeg iskrenog, dubokog poštovanja i uvažavanja i da našu molbu razume i prihvati kao najdobronamerniji vapaj - piše u pismu Nove demokratske stranke koje je potpisao predsednik dr Miloš Jovanović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 17

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati