Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

21. 03. 2024. 12:55 69

Vučić ponovo plaši građane: Nećemo preživeti...

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, uoči Međunarodnog samita za nuklearnu energiju, da bez nuklearne energije Srbija neće biti u stanju da preživi i da važnost koja se pridaje ovom samitu pokazuje da će struja biti sve više potrebna. Ovo nije prvi put da Aleksandar Vučić plaši građane. Setimo se da je pominjao mogućnost da nećemo preživeti najhladniju zimu u istoriji čovečanstva.

Ovaj samit i značaj koji mu se pridaje pokazuje kakve smo pogrešne odluke donosili u proteklih decenija, rekao je Vučić u Briselu. Vučić je novinarima rekao da će Srbija morati da menja navike, da dovodi ljude iz inostranstva, jer nema dovoljno stručnjaka, ali će morati da menja i zakonske norme i obezbeđuje značajne finansije za budućnost.

- Da to pojednostavim, bez nuklearne energije mi nećemo biti u stanju da preživimo i dolazak veštačke inteligencije, ni električnih automobila - zaključio je Vučić.

Vučić je, obraćajući se učesnicima Međunarodnog samita rekao da je Srbija zainteresovana za učešće u korišćenju te energije za proizvodnju struje, ali za to postoje problemi nedostatka stručnjaka i novca, uz neophodne promene zakonodavnog okvira i navika.

On je učesnicima samita rekao da ne mogu mnogo da nauče od Srbije o korišćenju nuklearne enrgije, jer posle raspada Jugoslavije, ona nije imala iskustava sa nuklearnomenergijom.

- Ta vrsta energije je od posebne važnosti kako za moju zemlju, već i za budućnost celog evropskog kontinteta - dodao je on.

Vučić je pomenuo da se Srbija suočava sa tri problema - nema stručnjaka kada je reč o korišćenju nukelarne energije, ne zna kako će finansirati projekte, iako postoji interesovanje za četiri modularne nuklearne elektrane, ali to podrazumeva sumu od 7,5 ili osam milijardi evra.

- Spremni smo da učestvujemo, ali moramo imati neku vrstu podrške - dodao je Vučić.

On je kao treće pitanje naveo promenu zakonodavnog okvira i navika ljudi u pogledu izvora energije. Vučić je pozvao direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafaela Grosija da bude gost Beograda u što skorijem roku.

Na kraju samita očekuje se usvajanje Deklaracija o nuklearnoj energiji, a predviđeno je i da se održe i četiri panel-diskusije na kojima će se razgovarati kako inovacije dodatno povećavaju konkurentnost, upotrebljivost i održivost nuklearne energije, o uspostavljanju ravnopravnih uslova za finansiranje nuklearne energije, kao i o napretku u nuklearnoj tehnologiji za proizvodnju energije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 69

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Majska sačekuša

Zoran Živković [08.05.2024.]




Video dana

Uništitelj

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati