Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

19. 03. 2024. 13:08 11

Šamar Srbiji iz EU zbog progona i zastrašivanja tužilaca

Udruženje tužilaca Srbije kao i njegovi članovi su danas svakako meta intenzivnog diskreditovanja, ne samo od strane GONGO pravosudnih udruženja i njihovog rukovodstva već i kroz funkcije glavnog javnog tužioca, brojne javne, medijske kao i izjave na društvenim mrežama, pozive za disciplinske postupke i intervencije Etičkog Saveta Visokog saveta tužilaštva, pokušavajući da odvrate one koji otvoreno kritikuju pravosudni sistem u Srbiji od izražavanja slobode mišljenja i udruživanja, saopštilo je danas Evropsko udruženje tužilaca (MEDEL).

Imajući u vidu situaciju u Srbiji 2018.godine, MEDEL je već izrazio svoju zabrinutost o trendu rasta osnivanja strukovnih organizacija sudija i tužilaca čije delovanje ima za cilj priznavanje i opravdavanje stavova, izjava i mišljenja provladinih udruženja (GONGOs). MEDEL, je međutim, već ukazao na rizik od aktivnosti GONGO udruženja, s obzirom da one ne doprinose javnoj debati o ulozi pravosuđa, statusu sudija i tužilaca kao i zaštiti ljudskih prava, već pružaju iskrivljenu sliku realnosti i ulogu različitih aktera koji su uključeni u demokratske procese.

- Vešto osmišljene kampanje protiv pojedinaca koji su kritički nastrojeni ka pravosudnom sistemu u Srbiji su svakim danom sve snažnije. Tako intenzivne i dugotrajne diskreditujuće kampanje bi bile teško ostvarive bez podrške pro-vladinih medija i javnih resursa - navodi dalje MEDEL u svom saopštenju koje je objavljenoi danas i na sajtu Udruženja tužilaca Srbije.

Iako se u saopštenju ne pominje precizno ime nosioca pravosudne funkcije čiji je delovanje MEDEL posmatrao i osporio, iz funkcija koje su decidirano pobrojane, jasno je da je u fokusu izveštaja Nenad Stefanović - glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu (VJT) i predsednik Udruženja sudija i tužilaca (UST), a koje je MEDEL još ranije označio kao GONGO.

Ovim engleskim akronimom se, podsetimo, označavaju nevladine organizacije koje su pod kontrolom države, a koje u javnosti pokušavaju da stvore lažnu sliku o postojanju javne debate između javnog i civilnog sektora.

- Imajući u vidu situaciju u Srbiji 2018.godine, MEDEL je već izrazio svoju zabrinutost o trendu rasta osnivanja strukovnih organizacija sudija i tužilaca čije delovanje ima za cilj priznavanje i opravdavanje stavova, izjava i mišljenja provladinih udruženja (GONGOs). MEDEL, je međutim, već ukazao na rizik od aktivnosti GONGO udruženja, s obzirom da one ne doprinose javnoj debati o ulozi pravosuđa, statusu sudija i tužilaca kao i zaštiti ljudskih prava, već pružaju iskrivljenu sliku realnosti i ulogu različitih aktera koji su uključeni u demokratske procese - navodi se dalje u saopštenju MEDEL-a.

Šest godina nakon što je MEDEL ukazao na rizik koji proističe iz postojanja i delovanja GONGO organizacija u određenim zemljama, izgleda da se ostvaruje najgori scenario.

Imajući sve ovo u vidu, MEDEL poziva pravosudne autoritete u Srbiji, pre svega Visoki savet tužilaštva i Vrhovnog tužioca da preduzmu sve neophodne korake kako bi sprečili ovakva delovanja i zaštitili slobodu udruživanja i govora tužilaca kao i samu sliku pravosuđa od iskrivljenih efekata koje sistematske akcije GONGO udruženja imaju na demokratski dijalog.

Podsetimo, progon nepodobnih tužilaca u Srbiji otpočeo je pre godinu dana kada su tužiteljke Bojana Savović, Jasmina paunović i milena Božović javno progovorile o svemu što se događa u beogradskom VJT, od trenutka kada je u fotelju rukovodioca stupio Nenad Stefanović. Sve tri i dalje naizmenično prolaze kroz „tretman“ koji je MEDEL opisao u svom saopštenju: diskreditaciju, „kroz GONGO udruženje i funkciju glavnog tužioca brojne javne, medijske kao i izjave na društvenim mrežama, pozive za disciplinske postupke i intervencije Etičkog Saveta Visokog saveta tužilaštva“.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 11

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati