Hronika

[ Izvor: EUpravo ]

18. 04. 2024. 15:35 2

Kriminalci godišnje inkasiraju 139 MILIJARDI EVRA: EU ovome staje na put - kako?

Prema podacima Evropola, kriminalne organizacije svake godine profitiraju najmanje 139 milijardi evra. Zato je Evropski savet je usvojio zakon koji postavlja minimalna pravila širom EU o traženju, identifikaciji, zamrzavanju, konfiskaciji i upravljanju imovinom koja je u vezi sa širokim spektrom krivičnih dela.

Borba protiv organizovanog kriminala jedan je top prioriteta svih država članica, ali i Evropske unije kao nadnacionalne strukture. Direktiva koja postavlja minimalna pravila o upravljanju imovinom stečenom kriminalnim aktivnostima će država članicama dati više ovlašćenja u njihovoj borbi protiv organizovanog kriminala i povezane nezakonite dobiti. Takođe će obavezati zemlje EU da obezbede da vlasti imaju resurse koji su im potrebni za njihove aktivnosti. Pravila će važiti i za kršenje sankcija, piše portal eupravozato.mondo.rs.

Zamrzavanje i konfiskacija

Države članice će morati da omoguće zamrzavanje imovine i, u slučaju pravosnažne presude, oduzimanje sredstava i prihoda stečenih krivičnim delom. Pored toga, moraće da usvoje pravila koja će im omogućiti da konfiskuju imovinu u vrednosti koja odgovara imovinskoj koristi stečenoj krivičnim delom.

Kada se kriminalna imovina ili imovina jednake vrednosti prenesu na treću stranu, takođe mora biti omogućeno njihovo oduzimanje ako je treća strana znala ili je trebalo da zna da je svrha prenosa ili sticanja bila izbegavanje konfiskacije.

Nova pravila će takođe omogućiti državama članicama da konfiskuju bogatstvo za koje nemaju objašnjenje; kada je takva imovina povezana sa ponašanjem počinjenim preko kriminalne organizacije i stvara značajnu ekonomsku korist.

Kancelarije za povrat imovine i upravljanje

Kancelarije za povrat imovine, zadužene za prekograničnu saradnju, biće pojačane. Oni će podržati nacionalne vlasti i Evropsko javno tužilaštvo u istragama o traženju imovine. Kancelarijama će biti omogućen pristup relevantnim bazama podataka i registrima za obavljanje ovih poslova.

Države članice će imenovati kancelarije za upravljanje imovinom i direktno će upravljati zamrznutom ili oduzetom imovinom ili će pružati podršku drugim nadležnim organima. Novi zakon predviđa i prodaju zamrznute imovine, pod određenim uslovima, pa čak i pre konačne konfiskacije, na primer ako je kvarljiva.

Direktiva će stupiti na snagu dvadesetog dana nakon objavljivanja u Službenom listu EU. Države članice će imati 30 meseci da ugrade odredbe direktive u svoje nacionalno zakonodavstvo.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Uzbudljiva trka

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati