Politika

[ Izvor: RSE ]

23. 04. 2024. 07:02 3

Koje su obaveze Srbije ako HOĆE U EU

Ministri inostranih poslova zemalja članica EU usvojili su izmene Poglavlja 35 u pristupnim pregovorima sa Srbijom. Ove izmene se odnose na obaveze Beograda koje proizilaze iz sporazuma koji su sa Kosovom postignuti prošle godine u Briselu i Ohridu.

Nakon odobrenja Savet ministara EU, Poglavlje 35 u pristupnim pregovorima sa Srbijom sada je i zvanično izmenjeno, a Brisel će pisanim putem obavestiti Srbiju o izmenama, javlja Radio slobodna Evropa. Poglavlje 35 u pristupnim pregovorima odnosi se na normalizaciju odnosa sa Kosovom.

U usaglašenom tekstu u poglavlju 35 navodi se da će unapređenje pregovora Srbije o pristupanju u EU biti vođeno napretkom te države u pripremama za pristupanje.  To će se, kako se navodi, "posebno meriti u odnosu na kontinuirano angažovanje Srbije na vidljivom i održivom poboljšanju odnosa sa Kosovom, kao i drugim zahtevima sadržanim u tački 23 pregovaračkog okvira". U tekstu, u koji je RSE ima uvid, ističe se da Srbija treba da u potpunosti sprovodi obaveze koje proizilaze iz Sporazuma o putu normalizacije između Kosova i Srbije, prema njegovom Aneksu za implementaciju, dogovorenom 18. marta 2023.

- Sve rasprave u vezi sa implementacijom Sporazuma odvijaće se u okviru dijaloga uz podršku EU - navedeno je u usaglašenom tekstu izmena poglavlja 35

Portparol EU Peter Stano je povodom formalnog usvajanja tih izmena naveo da su i Srbija i Kosovo prihvatile da će njihove obaveze koje proizilaze iz Sporazuma od puta do normalizacije postati sastavni deo njihovih puteva evropskih integracija.

- Aneks o implementaciji, zaključen marta 2023. u Ohridu, takođe odražava tu posvećenost dve strane - rekao je Stano.

Budući da Kosovo, za razliku od Srbije, nema status kandidata za punopravno članstvo, obaveze iz dijaloga biće obuhvaćene u Specijalnoj grupi za normalizaciju. Stano je potvrdio da će dnevni red sledećeg sastanka te specijalne grupe takođe biti ažuriran u skladu sa tim. 

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati