Društvo i ekonomija

D. Ljutić

17. 03. 2024. 06:51 19

SNS nasilje i brutalnost bez granica

Kada se, još davne 2012. videlo na koga režim u propagandnom smislu računa i kada su shodno tome na površinu izbila imena "Pink", "Hepi", "Informer", svakome iole upućenom bilo je jasno da je đavo odneo šalu i da će Srbija, bez obzira na tadašnje novoradikalsko "presvlačenje" SNS-a biti pretvorena upravo u ono što danas jeste, u poligon za obračun sa neistomišljenicima. Platforma nasilja je bespravno sazidana u vrhu vladajuće stranke i to je osobena filozofija poželjnog ponašanja rulje u društvu kojem ta ista rulja i rukovodi. Tako je reč "brutalan“ sve češće u retorici tehničke premijerke Ane Brnabić naročito kada targetira opoziciju, aktiviste, studente, ljude od struke i pojedine medije. A to zapravo i jeste jedan od ciljeva naprednjačkih medijskih, pa i sudskih harangi, da pokažu kakvu imaju moć da ljudima unište život. Tako se drugima šalje poruka da treba da ćute i sede kod kuće.

Za ovdašnji režim jedini krivci za podsticanje atmosfere nasilja u društvu, ponovo su isti ljudi, organizacije i mediji. A strogo poverljivo je da su napadi vlasti njen mehanizam odbrane i pokušaj da se sve afere sklone u drugi plan. U ovoj predizbornoj kampanji, vlast udara gde god stigne. 

Pored opozicije, nezavisnih medija, nevladinog sektora, jeziva hajka se vodi i protiv inicijatora ProGlasa, uglednih ličnosti raznih fela koji su pozvali građane da se suprotstave nepravdi

Mnogi poznavaoci srspkih političkih zbivanja tvrde da će se beskrupuloznost uvećavati sa slabljenjem rejtinga SNS-a, pa shodno tome će Aleksandar Vučić učiniti ama baš sve kako bi zadržao vlast, odnosno da bez velike muke neće biti izvršena primopredaja državnih funkcija šta god građani na izborima odlučili.

Platforma nasilja je bespravno sazidana u vrhu vladajuće stranke i to je osobena filozofija poželjnog ponašanja rulje u društvu kojem ta ista rulja i rukovodi. Ništa od toga nije slučajno, mada su se taktičke varijante donekle promenile i spremne su za unutrašnju upotrebu, a pre toga za širenje straha prema svima koji pomišljaju na otpor.

Tako je reč "brutalan“ sve češće u retorici tehničke premijerke Ane Brnabić naročito kada targetira opoziciju, aktiviste, studente, ljude od struke i pojedine medije. Najsvežije optužbe stižu zbog kako tvrdi napada na aktivistkinje SNS-a. Naime, u centru grada na Trgu republike pre dva dana napadnuta je aktiviskinja SNS-a Slavica Vujačić, kako kaže, samo zato što je nosila ranac sa logom naprednjaka.

Kako je kasnije sa potresom mozga, za koji je tvrdi da je zadobila, učestvovala na konferenciji za novinare, sumnjiva je. To nije smetalo Brnabićki da se ustremi na opoziciju. Tvrdi da su za napad odgovorne "samozvane elite", okupljene oko Proglasa i koalicije "Srbija protiv nasilja" .

- To što oni promovišu je fašizam. Srpska napredna stranka će uvek da se usprotivi tome. I uvek će dići glas protiv fašizma, a za slobodnu, samostalnu, nezavisnu i pobedničku Srbiju, u kojoj prvu i poslednju reč ima naš narod. Ne ni Šider, ni Šenah, ni Rot, ni Viola fon Kramon, ni niko od koga oni svaki dan očekuju pomoć -  naglasila je Brnabićeva.

Goran Petrović, potpredsednik Stranke slobode i pravde i narodni poslanik, ocenio je da je politika koju sprovodi Aleksandar Vučić podelila građane na one sa članskom kartom SNS-a koji imaju mogućnost da se zaposle u javnim preduzećima i ustanovama, lokalnim samoupravama i svim državnim organima. Osvrnuo se i na "govor" Ane Brnabić.

- Vi svakodnevno vređate koristeći rečinik ulice a kojih je mnogo više, koji nemaju nikakva prava i koji moraju da rade dok oni sa članskim kartama botuju, idu od vrata do vrata, od grada do grada i sakupljaju kapilarne glasove u radno vreme .A što se fašističkog narativa tiče u njega se obično uklapa politika koja je zarobila institucije, koja omalovažava, vređa i proganja novinare koji pišu i govore o kriminalnim radnjama vlasti. Politika koja proganja časne policajce i tužioce a šuruje sa kriminalcima. Politika koja umesto demokratije nudi vođu koji podršku građana dobija nameštenim i pokradenim izborima - zaključio je Petrović.

Pored opozicije, nezavisnih medija, nevladinog sektora, jeziva hajka se vodi i protiv inicijatora ProGlasa, uglednih ličnosti raznih fela koji su pozvali građane da se suprotstave nepravdi, kriminalu i korupciji, pobede svoj strah, izađu i slobodno glasaju na izborima. Oni su postali i “briselska opozicija”, i “lažna elita”, i “licemeri”, i “vampiri”. 

A to zapravo i jeste jedan od ciljeva naprednjačkih medijskih, pa i sudskih harangi,da pokažu kakvu imaju moć da ljudima unište život. Tako se drugima šalje poruka da treba da ćute i sede kod kuće. Hajka na inicijatore ProGlasa ima za cilj da se oni ocrne, da se sve to proglasi nekakvim politikantstvom, da svi imaju putera na glavi, da su u pitanju problematične ili nebitne osobe iza čijeg angažmana se krije isključivo koristoljublje.

Sve granice su pređene, režim udara iz svih oružja, između ostalog, jer im je to jedino preostalo. Svima postaje jasno da ekonomska politika vlasti i nije tako sjajna kako se verovalo i da je priča o ekonomskom tigru samo izmišljotina o neuhranjenom mačetu.

Preostalo je samo nasilje koje će vlast maksimalno koristiti a ako situacija za njih bude gusta - još više tada.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 19

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati