Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova.rs ]

07. 03. 2024. 10:03 1

Želi da kupi stan uz subvencije za majke, ali postoji PROBLEM

Baš kad je htela da podnese zahtev za subvenciju za kupovinu prvog stana, porodilja Bojana Petrović iz Novog Sada naišla je na veliki problem. Kako za Nova.rs objašnjava, investitor od koga je želela da kupi nekretninu, ne želi da sarađuje s njom jer novac koji joj država daje, a njemu prebacuje direktno na račun, kasni i po godinu dana. Ona je ogorčena na državu jer joj je ovo bila jedinstvena prilika da se skući. Ističe da je čitava "državna akcija" smišljena s ciljem da majke odustanu od svega.

Bojana Petrović iz Novog Sada je majka dve devojčice. Drugu ćerku je dobila prošle godine u maju, a kada je saznala da ima pravo da konkuriše za subvenciju koju država daje majkama pri kupovini ili izgradnju stana odnosno kuće, veoma se obradovala.

Međutim, kada je pronašla povoljnog investitora od kog bi kupila stan u izgradnji, Bojana je naišla na problem - investitor ju je odbio, tvrdeći da novac koji joj država daje u vidu subvencije kasni i po godinu dana, zbog čega ne može da je čeka. Prenosi da joj je ispričao da je imao takva iskustva u prethodne dve godine. Zbog papira od investitora (predbeležba) koji joj fali za kompletnu dokumentaciju pri apliciranju za subvenciju, Bojana ne može ni da podnese zahtev.

Što je najgore, tvrdi da nijedan investitor u Novom Sadu ne želi da sarađuje sa majkama po osnovu državne subvencije jer ista kasni.

- Imam pravo da konkurišem za subvenciju do maja ove godine, međutim to još uvek nisam uradila jer mi fali taj jedan papir koji investitor ne želi da mi iz prostog razloga što je, nažalost, već bio u situaciji da čeka za novac po osam-devet meseci, pa i godinu dana. Zapravo, prvo je čekao na odgovor da li je odobrena ili odbijena subvencija, za koji, inače, postoji zakonski rok od nekoliko meseci. Nakon dobijanja odgovora posle izvesnog broja meseci, onda je čekao još toliko za uplatu. Neki investitori još uvek čekaju - ističe Bojana iz Novog Sada.

Bojana dodaje da poznaje nekoliko majki koje su joj ispričale da su sve prošle kroz istu proceduru - dugo čekanje i probijanje svih mogućih rokova.

- Iz tog razloga moj investitor odnosno direktorka prodaje ne želi da sarađuje i da mi da papir. Malo me je uvredilo kada mi je direktorka prodaje rekla da je trebalo da joj kažem ranije da kupujem stan uz subvenciju. A Ko je meni rekao ranije šta me čeka? Ni ja nisam bila obaveštena pre potpisivanja ugovora. Naravno, ona je imala pravo da mi ne kaže, a znala je za probleme s obzirom da je imala saradnju sa određenim mamama pre mene. Ima puno pravo kao direktorka prodaje da mi prećuti što i jeste, ali me je dovela u situaciju da se izvlačim na to što mi nije ranije rekla. A opet, s druge strane, smatram da tog problema ne bi bilo da onaj ko je na određenoj poziciji u državnom aparatu, radi svoj posao za koji je plaćen - kaže ogorčena Bojana.

Bojana smatra da je državna podrška majkama smišljena s ciljem da one same odustanu od nje.

- Večito se nešto čeka i onda svi mi izvisimo. Jedan neće da čeka, drugi neće da požuri i u toj situaciji ne ispašta ni prvi ni drugi nego treći odnosno ja, koja na nešto imam pravo. Tako da izgleda kao da je sve ovo napravljeno baš iz tog razloga da bi ljudi odustajali od toga - smatra ona.

I drugi investitori rekli ne

Ona je razmišljala i o drugim investitorima, iako su skuplji. Ali ni oni ne žele da sarađuju s klijentima koji imaju subvencije od države.

- Pronašla sam neke koji bi pristali na to, ali bih time probila svoj rok jer ne mogu da dobijem ni ugovor ni predugovor zato što te zgrade tek treba da se zidaju. U potpunom sam haosu. A druga još važnija stvar je što ja finansijski ne mogu da kupim ništa drugo. Svi znamo kakve su plate u Srbiji, posebno nama zdravstvenim radnicima. Ovaj investitor je imao dobru cenu u koju smo se uklopili i zato smo pozajmili pare. Jer, kada sam saznala za subvenciju, bila sam nekako opuštena, razmišljala sam kako ću pozajmiti pare i vratiti u dogovorenom roku. I na kraju dođosmo u situaciju da jedan neće da radi svoj posao, drugi neće da pristane da čeka. Država nas tera da se uvlačimo u dugove i u kredite koji su nenormalni, da bismo sebi priuštili pristojan život - navodi.

Već se "borila sa državom"

Bojani ovo nije prva borba sa državom i sistemom jer je već prošla kroz sličnu situaciju.

- Ja sam medicinski radnik, zaposlena u domu zdravlja u Novom Sadu. Mukotrpno sam se borila da mi priznaju fakultet. Uspela sam, hvala Bogu, ali bilo je gusto. Sad ponovo sledi borba sa vetrenjačama. Nažalost, ne bih da ih ružim, ali policajci su za vreme kovida kupili stanove za 500 evra po kvadratu, a mi koji smo se ubili radeći u kovidu, nismo dobili ništa. I moj suprug je zdravstveni radnik, radio je dodatne smene i niko mu nije rekao ni hvala. I evo, ukazala se prilika za nešto što sleduje ne meni, nego mojoj deci, odnosno bebi, ali izvisili smo - ističe Bojana.

Postojalo bi rešenje, navodi, ali o tome treba da odluči upravo država.

- Država zahteva da se subvenija koja je namenjena meni, direktno prebaci na račun investitora. Međutim, ako sam pozajmila 20.000 evra da imam da isplatim tog investitora koji mene neće da čeka, sutra kada treba meni da legnu pare, ja ne mogu da ih dobijem zato što ih neću proslediti dalje investitoru, na primer. To se može veoma lako rešiti samo da neko hoće, ali neće. Nema problema, možda meni ne bi ni odobrili celu svotu, ali znači koliko-toliko. Ja sam na porodiljskom, primam 65.000 dinara. Šta je to nasuprot svih troškova - pita se ona.

O kakvoj se subvenciji radi?

Ova subvencija koju je Bojana želela da aplicira je državna finansijska podrška namenjena majkama za kupovinu ili izgradnju prvog stana ili kuće.

Pravo na subvenciju imaju majke čija su deca rođena nakon 1. januara 2022. godine. Novčana pomoć može iznositi do 20% vrednosti nekretnine, ali je ograničena na maksimum od 20.000 evra.

Subvencija se odnosi ne samo na kupovinu već izgrađenih objekata, već može biti primenjena i na izgradnju nove kuće.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati